93% порушень на українському кордоні припадає на кордон з Росією

Українськими прикордонниками за цей рік зафіксовано понад 24 тисячі фактів незаконного перетинання кордону

Глава Держприкордонслужби України Віктор Назаренко в інтерв’ю «Главкому» заявив, що основна кількість порушень відбувається саме на ділянках кордону з Росією.

«Є цифри порушень на адмінмежі з Кримом, є певні дані по лінії розмежування (на Донбасі), але основна кількість цих порушень, 93%, припадає на кордон з Росією. Порушниками є мешканці окремих районів Донецької та Луганської областей, які виїжджають до РФ через закриті Урядом України пункти пропуску, а потім заїжджають вже через діючі ділянки Луганського, чи Харківського загонів», - повідомив головний прикордонник.

Він також зазначив, що загалом за цей рік зафіксовано понад 24 тисячі фактів незаконного перетинання кордону. Затримано понад 700 незаконних мігрантів.

«Можу надати інформацію в географічному розрізі. На кордоні з Польщею - 1% незаконних перетинань, із Словаччиною приблизно так само, 1%, з Угорщиною – 2%, з Румунією – 1%, з Молдовою – 2%», - доповнив він.

Назаренко зазначив, що стосовно цих громадян прикордонники зобов’язані складати відповідні протоколи та надсилати для розгляду в суд. «Користуючись нагодою, звертаю увагу на те, що в’їзд на підконтрольну Україні територію слід здійснювати в порядку, встановленому штабом АТО. Також активними залишаються ділянки кордону в межах Закарпатської, Чернівецької та Сумської областей», - наголосив глава Державної прикордонної служби України.

Переважно, йдеться про нелегальних мігрантів та тих громадян, які намагаються незаконно переміщувати через кордон товари.

Нагадаємо, у вівторок в центральному офісі Державної прикордонної служби, Західному регіональному управлінні і Чопському прикордонному загоні проходять обшуки

Помічник голови ДПСУ Олег Слободян у свою чергу сьогодні заявив, що немає ніякої необхідності в проведенні обшуків в офісах Державної прикордонної служби України. 

Зазначається, що ці слідчі дії за рішенням суду проводилися у рамках розслідування кримінального провадження, розпочатого військовою прокуратурою Ужгородського гарнізону за фактами співучасті військових службових осіб ДПС у чисельних незаконних рубках 7663 дерев цінних порід(ясень, дуб, бук) у прикордонній зоні України та їх подальшому збуті за кордон, чим спричинено шкоду державі на орієнтовну суму понад 19 млн грн.

Чотирьом офіцерам Чопського прикордонного загону ГПУ оголосила підозру в кримінальному провадженні щодо незаконних вирубок лісу.