Ахметов на перше місце поставив гроші, тому потрапив у неласку й у Києва, й у ватажків бойовиків - The Irish Times

grushevskogo5.com

На початку конфлікту на Донбасі саме Ахметов мав достатньо влади та зв’язків, щоб зупинити війну

Український олігарх Рінат Ахметов утратив шанс запобігти війні на сході України та нажив ворогів з обох боків барикад, - пише видання The Irish Times

«Ще чотири роки тому українці стояли в чергах за квитками на матчі його футбольного клубу «Шахтар» на 50-тисячному стадіоні «Донбас Арена». Зараз же жителі Донецька стоять лише в чергах за гуманітарною допомогою, яку роздає фонд Ахметова», - пише видання.

«І проросійські бойовики на Донбасі, і проукраїнськи налаштовані жителі країни сходяться в одному... Після Майдану 2014 року, ще зовсім на початку конфлікту на Донбасі, саме Рінат Ахметов мав достатньо влади та зв’язків, щоб зупинити війну. Утім, на перше місце олігарх поставив власний бізнес і прибуток, намагаючись тримати нейтралітет. Зрештою, потрапив у неласку й у Києва, й у ватажків бойовиків, яких підтримує Росія», - зауважує The Irish Times.

«Вони хотіли приготувати барбекю, але спалили власний дім», – цитує видання слова міського голови Дніпра Бориса Філатова.

Прес-секретар Ахметова підкреслив, що олігарх завжди підтримував єдність України. Водночас йому закидають, що він не допоміг та не підтримав у потрібний час Майдан – проєвропейський і антикорупційний. Але й відмовився від пропозицій ватажків бойових угруповань узяти під власний контроль і відповідальність Донбас.

«Як наслідок, статки олігарха в березні 2016 року зменшились на понад 13 мільярдів доларів порівняно з 2013-м роком. А нерухомість та підприємства Ахметова суттєво постраждали, хоча частково і продовжують працювати на окупованих територіях Донбасу. Із червня цього року ватажки угруповання бойовиків «ДНР» заборонили йому в’їзд на підконтрольну територію», - резюмує The Irish Times.