Більше тисячі жінок прийнято на військову службу за контрактом

Із розширенням наказу N292 МО, завдяки якому жінки отримали можливість обіймати ще додатково 63 військові посади в лавах ЗСУ

За неповні три місяці дії наказу № 292 на військову службу за контрактом прийнято 1006 жінок. Це майже на 40% більше, ніж за попередні три місяці. Про це повідомила народний депутат Ірина Фріз, повідомляє прес-служба БПП.

Фріз у рамках проекту по боротьбі з гендерними стереотипами у національній та місцевій політиці України взяла участь у Форумі, який відбувався у Запоріжжі.

За словами депутата, Форум було присвячено досвіду реалізації гендерних ініціатив у місцевих та регіональних програмах.

«Я розповіла про МФО «Рівні можливості»— здобутки за п’ять років існування. За цей час тричі парламент змінився, а МФО продовжує діяти, вирішувати, впливати. Говорили про плани та поточні питання. Ділилася досвідом щодо застосування засобів та механізмів, які ми з колегами МФО використовуємо для того, щоб питання гендерного рівноправ’я були пріоритетними і не вважались чи то лайкою, чи то нікчемною метушнею», — сказала Фріз.

Вона навела приклад реалізації гендерної ініціативи, зокрема із розширенням наказу N292 МО, завдяки якому жінки отримали можливість обіймати ще додатково 63 військові посади в лавах ЗСУ.

«Серед них — як бойові, так і небойові посади: водій, інструктор, кулеметник, лаборант, мінометник, навідник, начальник пральні, перекладач, розвідник, стрілець-снайпер, гранатометник, командир бойової машини, командир відділення, старший пекар, стрілець-зенітник тощо. ок. Це майже на 40% більше, ніж за попередні три місяці», — відзначила депутат.

Фріз переконана в тому, що пріоритетом МФО на майбутнє є сприяння реалізації Національному плану дій щодо виконання Резолюції ради Безпеки ООН 1325 «Жінки. Мир. Безпека».