Британія може виявитися неспроможною повністю профінансувати модернізацію збройних сил

Фрегат Type 25

Депутати сумніваються, що Міноборони Британії зекономить достатньо коштів для переозброєння

Парламентський комітет в Великій Британії попередив про те, що Міністерство оборони може виявитися неспроможним профінансувати необхідною мірою придбання нових кораблів, літаків і іншого необхідного обладнання. Так комітет із оборони сумнівається в тому, що Міноборони країни буде в змозі знайти 7.3 млрд. фунтів (9,7 млрд. доларів) протягом наступних 10 років для необхідних закупівель. Про це повідомляє видання Global Security.

Перш за все мова йде про закупівлі 8 нових фрегатів Type 25 для ВМФ Великої Британії, нової БМП і 9 літаків протичовної боротьби Poseidon 8A від компанії Boeing. Для фінансування цих програм британське оборонне відомство повинно буде продати низку об’єктів і запровадити низку заходів економії. Проте навіть у випадку реалізації такого сценарію, як попереджають депутати Палати громад, грошей може виявитися недостатньо і потрібно буде залучати додаткові кошти. Тим самим або країні прийдеться відмовитися від необхідних закупівель або розтягнути процес придбання відповідних систем у часі.

Такі висновки депутатів британського парламенту з’явилися на фоні загострення протистояння між новим Міністром оборони Гевіном Вільямсоном і Міністром фінансів Філіпом Хаммондом щодо дефіциту оборонного бюджету в 20 млрд. фунтів протягом наступних 10 років. Міністр фінансів згоден із необхідністю розширення державних видатків, однак перш за все планує збільшити виплати в рамках Національної системи охорони здоров’я і виходу Великої Британії із ЄС.