Дії Міносвіти щодо мови не відповідають рекомендаціям Венеціанської комісії?

Письменниця Ніцой вважає, що Міносвіти маніпулює висновками Венеціанської комісії

Українські посадовці постійно маніпулюють Європейською хартією захисту мов національних меншин, замовчуючи, що в ній є статті і про захист державних мов. Поліпшити ситуацію із викладанням державної мови у школах можуть об’єднані територіальні громади, створюючи економічні та соціальні умови вчителям. Такі думки висловили на прес-конференції в «Главкомі» письменниця Лариса Ніцой та депутат Верховної Ради 8-го скликання Павло Кишкар.

На думку Ніцой, українські посадовці, зокрема, Міністерство освіти і науки знову зманіпулювало тепер уже висновками Венеціанської комісії і знову пропонує звузити дію державної мови в країні.

«Воно запропонувало схему, якої немає ніде у світі, яка знову розсварить між собою меншини і український народ. Воно знову вигадало велосипед, замість того, щоб запозичити працюючі мовні моделі в сусідніх країнах», - говорить Ніцой.

За її словами, у відповідь на рекомендації Венеціанської комісії МОН надало свої пропозиції, зокрема, перекрутило концептуальний підхід комісії і не до державної мови додало частку мов меншин, а навпаки, до навчання мовами національних меншин додало частку державної мови. «МОН розділило меншини на види і підвиди і кожен вид меншин вивчатиме різну частку державної мови. У всіх країнах меншини рівні перед законом і в рівних умовах вивчають державні мови. Закон один для всіх, тільки не в нас», - продовжила письменниця.

Вона переконана, що МОН запропонувало втілити одночасно три схеми, а по факту чотири схеми, за якими меншини вивчатимуть державну мову. У кожній схемі вивчення державної мови зведено до мінімуму, що суперечить Європейській хартії, рамковій Конвенції, іншим європейським актам та рішенню Конституційного суду України, у якому йдеться: «Навчання в українських закладах українською мовою – мова меншин може вивчатися». Зведення державної мови до мінімуму приведе до розвалу країни.

Кишкар зауважив, що влада повинна об’єднувати і стимулювати – в економіці, реформах, мовній політиці. «Сьогодні є брак з якісним викладанням мови і вчителями. Об’єднані громади можуть долучитися до вирішення цієї проблеми, щоб залучити викладачів української мови. Мають бути економічні стимули, житло для вчителів. І громади можуть це зробити», - переконаний депутат.

Дивіться запис прес-конференції:

Нагадаємо, 11 грудня Європейська комісія «За демократію через право», більше відома як Венеціанська комісія, опублікувала рішення щодо мовних положень закону України «Про освіту».