Дії Міносвіти щодо мови не відповідають рекомендаціям Венеціанської комісії?

Дії Міносвіти щодо мови не відповідають рекомендаціям Венеціанської комісії?

Письменниця Ніцой вважає, що Міносвіти маніпулює висновками Венеціанської комісії

Українські посадовці постійно маніпулюють Європейською хартією захисту мов національних меншин, замовчуючи, що в ній є статті і про захист державних мов. Поліпшити ситуацію із викладанням державної мови у школах можуть об’єднані територіальні громади, створюючи економічні та соціальні умови вчителям. Такі думки висловили на прес-конференції в «Главкомі» письменниця Лариса Ніцой та депутат Верховної Ради 8-го скликання Павло Кишкар.

На думку Ніцой, українські посадовці, зокрема, Міністерство освіти і науки знову зманіпулювало тепер уже висновками Венеціанської комісії і знову пропонує звузити дію державної мови в країні.

«Воно запропонувало схему, якої немає ніде у світі, яка знову розсварить між собою меншини і український народ. Воно знову вигадало велосипед, замість того, щоб запозичити працюючі мовні моделі в сусідніх країнах», - говорить Ніцой.

За її словами, у відповідь на рекомендації Венеціанської комісії МОН надало свої пропозиції, зокрема, перекрутило концептуальний підхід комісії і не до державної мови додало частку мов меншин, а навпаки, до навчання мовами національних меншин додало частку державної мови. «МОН розділило меншини на види і підвиди і кожен вид меншин вивчатиме різну частку державної мови. У всіх країнах меншини рівні перед законом і в рівних умовах вивчають державні мови. Закон один для всіх, тільки не в нас», - продовжила письменниця.

Вона переконана, що МОН запропонувало втілити одночасно три схеми, а по факту чотири схеми, за якими меншини вивчатимуть державну мову. У кожній схемі вивчення державної мови зведено до мінімуму, що суперечить Європейській хартії, рамковій Конвенції, іншим європейським актам та рішенню Конституційного суду України, у якому йдеться: «Навчання в українських закладах українською мовою – мова меншин може вивчатися». Зведення державної мови до мінімуму приведе до розвалу країни.

Кишкар зауважив, що влада повинна об’єднувати і стимулювати – в економіці, реформах, мовній політиці. «Сьогодні є брак з якісним викладанням мови і вчителями. Об’єднані громади можуть долучитися до вирішення цієї проблеми, щоб залучити викладачів української мови. Мають бути економічні стимули, житло для вчителів. І громади можуть це зробити», - переконаний депутат.

Дивіться запис прес-конференції:

Нагадаємо, 11 грудня Європейська комісія «За демократію через право», більше відома як Венеціанська комісія, опублікувала рішення щодо мовних положень закону України «Про освіту».

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів

Читайте також

Дата публікації новини: