Експерти розповіли, як притягнути Путіна до суду за воєнні злочини

Путін може опинитися на лаві підсудних

Порушуючи норми міжнародного права, Асад і Путін роблять себе вразливими з точки зору правосуддя

Здається, у міжнародного співтовариства немає жодних способів покласти край тривалим воєнним злочинам, які скоюють сирійський режим і його російські союзники, особливо в Алеппо. Але, зухвало порушуючи норми міжнародного права, керівники та офіційні особи обох країн роблять себе вразливими з точки зору правосуддя, пише The Washington Post.

Видання нагадує, що минулого місяця генсек ООН Пан Гі Мун закликав Раду безпеки ООН подати ситуацію в Сирії на розгляд Міжнародного кримінального суду (МКС). «Однак Росія однозначно б наклала вето на подібний крок, і, оскільки ні Сирія, ні Росія не ратифікували основоположний Римський статут МКС, повноваження суду обмежені без рішення Радбезу», – йдеться у статті.

Російські солдати несуть кримінальну відповідальність не лише за участь у воєнних злочинах, а й також за пособництво сирійському режиму, вважає Шаріф Бассіуні, який очолював розслідування ООН воєнних злочинів у Югославії, Бахрейні та Лівії, а також брав участь у створенні МКС. «Кримінальна відповідальність застосовується до всіх ланок ієрархічного ланцюга: до тих, хто знає про скоєння цих злочинів, аж до Путіна», – заявив Бассіуні.

«Згідно з Женевською конвенцією, будь-яка держава може встановити те, що називається універсальною юрисдикцією, і притягти до відповідальності за воєнні злочини сирійське і російське керівництво», – пояснює видання.

Крім того, можливе порушення кримінальних справ у третіх країнах, «громадяни яких стали жертвами сирійських і російських звірств», нагадує Стівен Рапп, колишній посол США з особливих доручень у сфері воєнних злочинів.

Приватні особи можуть подавати цивільні позови проти іноземних лідерів до федеральної системи судів США, вдавшись до закону про правопорушення іноземних громадян, статуту XVIII століття, який з 1980 року застосовувався, зокрема, в процесах у справах тих, хто пережив Голокост і жертв геноциду в Південному Судані, йдеться в статті.

Нарешті, як зазначив Рапп, коли війна в Сирії скінчиться, почати розслідування воєнних злочинів може новий сирійський уряд.