Експерти розповіли, як притягнути Путіна до суду за воєнні злочини

Експерти розповіли, як притягнути Путіна до суду за воєнні злочини
Путін може опинитися на лаві підсудних

Порушуючи норми міжнародного права, Асад і Путін роблять себе вразливими з точки зору правосуддя

Здається, у міжнародного співтовариства немає жодних способів покласти край тривалим воєнним злочинам, які скоюють сирійський режим і його російські союзники, особливо в Алеппо. Але, зухвало порушуючи норми міжнародного права, керівники та офіційні особи обох країн роблять себе вразливими з точки зору правосуддя, пише The Washington Post.

Видання нагадує, що минулого місяця генсек ООН Пан Гі Мун закликав Раду безпеки ООН подати ситуацію в Сирії на розгляд Міжнародного кримінального суду (МКС). «Однак Росія однозначно б наклала вето на подібний крок, і, оскільки ні Сирія, ні Росія не ратифікували основоположний Римський статут МКС, повноваження суду обмежені без рішення Радбезу», – йдеться у статті.

Російські солдати несуть кримінальну відповідальність не лише за участь у воєнних злочинах, а й також за пособництво сирійському режиму, вважає Шаріф Бассіуні, який очолював розслідування ООН воєнних злочинів у Югославії, Бахрейні та Лівії, а також брав участь у створенні МКС. «Кримінальна відповідальність застосовується до всіх ланок ієрархічного ланцюга: до тих, хто знає про скоєння цих злочинів, аж до Путіна», – заявив Бассіуні.

«Згідно з Женевською конвенцією, будь-яка держава може встановити те, що називається універсальною юрисдикцією, і притягти до відповідальності за воєнні злочини сирійське і російське керівництво», – пояснює видання.

Крім того, можливе порушення кримінальних справ у третіх країнах, «громадяни яких стали жертвами сирійських і російських звірств», нагадує Стівен Рапп, колишній посол США з особливих доручень у сфері воєнних злочинів.

Приватні особи можуть подавати цивільні позови проти іноземних лідерів до федеральної системи судів США, вдавшись до закону про правопорушення іноземних громадян, статуту XVIII століття, який з 1980 року застосовувався, зокрема, в процесах у справах тих, хто пережив Голокост і жертв геноциду в Південному Судані, йдеться в статті.

Нарешті, як зазначив Рапп, коли війна в Сирії скінчиться, почати розслідування воєнних злочинів може новий сирійський уряд.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів

Читайте також

Дата публікації новини: