Генпрокуратура збирає докази проти російських слідчих

ГПУ розслідує сприяння СК Росії терористичним організаціям «ДНР» та «ЛНР» шляхом притягнення завідомо невинних громадян України до кримінальної відповідальності та жорстокого поводження з ними

В Україні розслідують факти сприяння Слідчим комітетом РФ бойовикам «ДНР» та «ЛНР» і вже зібрали докази невинуватості 8 українських військовослужбовців, проти яких порушено справи в Росії.

Про це йдеться у повідомленні речника Генеральної прокуратури України Андрія Лисенка.

Управління ГПУ з розслідування злочинів, вчинених на тимчасово окупованих територіях здійснює досудове розслідування та процесуальне керівництво у кримінальному провадженні за фактом сприяння Слідкомом терористичним організаціям «ДНР» та «ЛНР» шляхом притягнення завідомо невинних громадян України до кримінальної відповідальності та жорстокого поводження з ними.

Генпрокуратура зазначає, що у травні-червні 2014 року в структурі центрального апарату СК РФ створили управління з розслідування злочинів, пов’язаних із застосуванням заборонених засобів та методів ведення війни – для притягнення українських військових до кримінальної відповідальності за нібито вчинені ними злочини стосовно мирних громадян.

«Створення вказаного підрозділу у структурі СК РФ, а також необґрунтоване порушення ними кримінальних справ направлено на сприяння терористичним організаціям «ДНР» та «ЛНР» у їх злочинній діяльності, а також дискредитацію українських військових», – заявляє ГПУ.

Разом з тим, завдяки співпраці українських Міністерства оборони, Генштабу Збройних сил та Генпрокуратури «додатково здобуто беззаперечні докази безпідставності висунутих звинувачень стосовно 8 діючих та колишніх командирів бригад ЗСУ, більшість з яких взагалі не перебувала в зоні проведення АТО в інкримінований СК РФ їм період».

У зв’язку з цим управління ГПУ з розслідування злочинів, вчинених на тимчасово окупованих територіях, «прийняло процесуальне рішення щодо невинуватості вказаних 8 українських військовослужбовців».

«Загалом, з початку роботи на вказаному напрямі, вже прийнято рішення стосовно 17 осіб», – уточнює відомство.

Робота у цьому напрямі триває та перебуває на контролі у керівництва ГПУ.