Генсек НАТО розповів про основні ризики, пов'язані із ядерною зброєю

sharij.net

Існує ризик, що ядерні компоненти потраплять до рук терористичних груп, каже Столтенберг

Генеральний секретар НАТО Йенс Столтенберг в бесіді з німецькою газетою Die Zeit висловив стурбованість поширенням ядерної зброї в світі. «Питання ядерної безпеки викликає у мене занепокоєння. Існує ризик, що ядерні компоненти потраплять до рук терористичних груп і що недержавні суб'єкти створять «брудну бомбу», - застеріг він.

Разом із тим, перед самітом Північноатлантичного альянсу, який почнеться в наступну п'ятницю в Варшаві, Столтенберг підтвердив його ядерну стратегію. «Нашою метою залишається світ без ядерної зброї. Але поки ядерна зброя існує, НАТО залишатиметься альянсом з ядерною зброєю», - підкреслив він.

НАТО, як зазначив генсек, «не повинно знижувати поріг для застосування ядерної зброї»: «Для НАТО обставини, за яких може бути розглянуто застосування ядерної зброї, є вкрай малоймовірними. І ми повинні зробити все можливе, аби зберегти такий стан справ».

Крім того, Столтенберг виправдав посилення військової присутності альянсу і його системи протиракетної оборони в Східній Європі. За його словами, ці заходи носять «оборонний характер і в повній мірі відповідають основоположному Договору Росія-НАТО». «Ми не шукаємо конфронтації з Росією. Ми не хочемо холодної війни», - зауважив генсек, додавши, що «система ПРО є довготривалою інвестицією, яка спрямована не проти Росії, а проти потенційних нападів з-за меж євроатлантичного регіону».