Глава столичної поліції зізнався, як нервував перед КиївПрайдом

Були спроби пронести зброю на парад, але таку, як балончики, кийки та ножі

Керівник Національної поліції Києва Андрій Крищенко в інтерв’ю «Главкому» розповів, що довелося зробити столичним правоохоронцям, аби ЛГБТ-марш обійшовся без обіцяної певними силами «кривавої каші».

«Довелося попрацювати й понервувати, - запевнив він - Ну, ми ж бачили, що було торік. Тоді постраждали й учасники маршу, і дуже постраждав наш співробітник. Цього року озвучувались погрози влаштувати «криваву кашу», побити всіх. Як мінімум, ми все це дуже серйозно сприйняли. Бо пам'ятаємо не тільки минулорічні події, а й події під Верховною Радою 31 серпня минулого року».

Крищенко нагадав, як певні політичні сили заявляли про своє неприйняття тих подій, але були також люди, «накручені неправильними ідеями». «А враховуючи, що зброї у людей на руках зараз чимало, то не можна було і цього разу виключати можливості ситуації, коли хтось підкрадеться, кине гранату, і будемо мати п’ять десятків постраждалих. Тому ми виходили з того, що заходи безпеки потрібно приймати жорсткі», - розповів керівник київської поліції.  

Для цього керівництво Нацполіції Києва задіяло п’ять тисяч співробітників, оточили місцевість, створили певний пропускний режим. «Скажу, що були спроби пронести зброю, але таку, як балончики, кийки, ножі, – цим обмежувалось. Урешті, мітинг провели, усіх учасників евакуювали. Усе пройшло спокійно», - згадує Крищенко.

«Лише за дві чи три години нам поступила заява, що в районі ВДНГ нібито один з активістів отримав тілесне ушкодження. Але досі незрозуміло, чи отримав він його як активіст або через інші обставини. Але загрози були. І було досить багато радикально налаштованих молодих людей, яких ми просто відсікали від місця проведення заходу. Вони ходили групами», - додав керівник Національної поліції Києва