Голова СБУ пропонує продовжити заборону російських соцмереж ще на три роки

Глава СБУ Іван Баканов виступає за продовження санкцій щодо російських соцмереж
Фото: Главком

За три роки дії санкцій щодо російських соцмереж українських користувачів в них поменшало утричі

Служба безпеки України пропонує продовжити санкції щодо російських соціальних мереж «Одноклассники» та «ВКонтакте» ще на три роки. Очільник СБУ Іван Баканов вніс до Ради національної безпеки і оборони України відповідні пропозиції. Про це повідомляє пресслужба відомства. 

У повідомленні Служби йдеться, що за період дії санкцій українських користувачів у цих російських соцмережах поменшало утричі. І це значно звузило цільову аудиторію, на яку спрямовані інформаційні операції російських спецслужб.

«Фейки в країнах сталої демократії прирівняні до зброї масового знищення. Проти України триває гібридна війна, і ми продовжуємо протистояти інформаційним атакам з боку РФ. Тож у продовженні санкцій є сенс: цим ми захистимо наших громадян від фейків і маніпуляцій, а відповідно – збережемо безпеку держави в цілому», – заявив Баканов.

Загалом протягом 2017-2020 років СБУ зафіксувала тисячі випадків розміщення деструктивного контенту на платформах «Одноклассники» і «ВКонтакте». З початку введення санкцій слідчі Служби зареєстрували майже 100 кримінальних проваджень стосовно власників та адміністраторів антиукраїнських спільнот у цих соцмережах. Усі вони мають ознаки вчинення злочинів: посягання на територіальну цілісність та недоторканність України, дії, спрямовані на насильницьку зміну конституційного ладу чи захоплення державної влади, і навіть створення терористичних груп.

Також кіберфахівці Служби відзначають сплеск активності агітаторів, троле- і  ботоферм у російських соцмережах. Це пов’язано з карантинними заходами у період пандемії коронавірусної інфекції Covid-19, наближенням Великодня і травневих свят.

За оцінками кіберфахівців, приблизно 70% деструктивних матеріалів про Україну просуваються саме з інформаційного простору РФ, зокрема із вказаних соцмереж.

Нагадаємо, іще у лютому в СБУ заявили, що заборона російських соцмереж виявилась ефективною.

Нагадаємо, п'ятий президент Петро Порошенко надав чинності рішенню Ради національної безпеки і оборони від 28 квітня 2017 року про застосування санкцій щодо низки фізичних і юридичних осіб. В ньому, зокрема, йдеться про блокування російських соцмереж та поштових служб. Також санкції передбачали блокування доступу до сервісів «Яндекс», 1С, «Софтлайн Груп», корпорації «Парус» і ще низки російських IT-компаній.

Також Порошенко запровадив тоді трирічні санкції проти путінських телеканалів.

 Читайте також: