Гончарук відповів на звинувачення у бездіяльності щодо епідемії коронавірусу

Олексій Гончарук запевняє, що уряд утворив відповідний штаб, запровадив стан підвищеної готовності через коронавірус

Гончарук каже, що його уряд розглядав три сценарії розвитку ситуації з коронавірусом

Експрем'єр-міністр Олексій Гончарук заявляє, що його уряд від самого початку епідемії коронавірусу у світі стежив за ситуацією.

Про це він написав у Facebook, коментуючи звинувачення в недбалості під час здійснення заходів, спрямованих на протидію Covid-19.

«Ще задовго до отримання листа від РНБО наші фахівці з Міністерства охорони здоров'я України на чолі з Зоряною Скалецькою були в активній комунікації з фахівцями Всесвітньої організації охорони здоров'я та слідкували за ситуацією«, - зазначив Гончарук.

За його словами, уряд утворив відповідний штаб, запровадив стан підвищеної готовності та розробив відповідний алгоритми дій.

«31 січня, у день отримання листа (від РНБО - ред.), я невідкладно скликав нараду та відреагував терміновим дорученням... 3-го лютого на засіданні уряду ми схвалили Національний план протиепідеміологічних заходів, спрямований на запобігання поширення 2019-nCoV. В якому, серед іншого, було і доручення вивчити можливість введення тимчасової заборони експорту у разі виявленні загрози дефіциту таких товарів в Україні», - повідомив Гончарук.

За його словами, також були введені тимчасові обмеження та умови стосовно людей, які поверталися з Китаю, була поновлена посада головного санітарно-епідеміологічного лікаря, який і зараз координує роботу всіх медиків у країні.

«Ми були в постійному контакті з регіонами — провели навчання медичних працівників, почали готувати заклади, ввели температурний скриніг на кордонах, запустили інформаційно-роз’яснювальні кампанії. Якщо потрібен детальний звіт про виконання плану — наші міністри з легкістю його нададуть», - наголосив Гончарук.

Він заявив, що на початок лютого розглядались три сценарії розвитку ситуації в Україні: без заражень всередині країни, у разі невеликої кількості заражень та пандемія.

«Дії уряду мали бути відповідними до ситуації. На той момент жодного випадку зараження в країні не було. Тому заборону експорту планували за умови діагнозу першого випадку. Це сталось 3 березня, а вже наступного дня змінили уряд. Заборону нові урядовці ввели за тиждень, як ми й розглядали в одному зі сценаріїв», - стверджує експрем'єр і закликав у нинішній ситуації не шукати «крайніх».

Нагадаємо, що на Кабмін Гончарука завели справу за недбалість у боротьбі з коронавірусом

Повідомляється, що 31 січня і 8 лютого 2020 року секретар Ради національної безпеки і оборони України Олексій Данілов на адресу прем'єра Гончарука направив листи про необхідність заборони на експорт і реекспорт продукції, яка прямо або побічно може бути використана в боротьбі з COVID-19.

До слова, сьогодні два народні депутати - Олексій Гончаренко та Олександр Дубінський - повідомили, що міністр охорони здоров'я Ілля Ємець йде у відставку.