Господарський суд Харківської області завтра розгляне досудовий план санації ХТЗ

Колектив ХТЗ виключає можливість ліквідації підприємства

Завтра, 14 липня 2016 року в Харкові відбудеться засідання Господарського суду Харківської області, на розгляді в якому перебуває план досудової санації Харківського тракторного заводу. Як повідомлялося раніше, наразі цей план оздоровлення підприємства підтримує більшість кредиторів підприємства (53% голосів). Винятками є лише Спеціалізована податкова інспекція м. Харкова з обслуговування великих платників і Міністерство фінансів України, які як і раніше переконані, що дієвіший метод повернення боргів - продаж заводу з молотка у виконавчому провадженні або його ліквідація.

Профспілка ХТЗ, виступаючи проти продажу заводу, прийняла рішення про необхідність взяти участь у розгляді судом плану досудової санації, про що було подано відповідне клопотання, - повідомляє джерело. Крім того, профспілкою також розпочато збір підписів на індивідуальне представництво працівників в межах судових проваджень щодо ХТЗ. Вже підписано понад 600 договорів з адвокатом Олегом Скупинським, який буде в подальшому виступати від імені трудового колективу, відстоюючи його законне прагнення відновити роботу підприємства.

Як заявив сам Скупинський, який на завтрашній нараді буде представляти саме трудовий колектив заводу: «Наразі, зважаючи на повне блокування діяльності заводу, АТ «ХТЗ» не має можливості своєчасно здійснювати розрахунки з виплати заробітної плати впродовж 4,5 місяців. Загальна сума заборгованості перед працівниками АТ «ХТЗ» з виплати заробітної плати станом на червень 2016 р становить приблизно 30 млн. грн. Без коштів для існування, з врахуванням сімей співробітників, залишилося приблизно 10 000 людей! І єдиним виходом з ситуації, що сформувалася, який дозволив би відновити роботу заводу і виплатити людям борг за заробітною платою, зберігши при цьому робочі місця, є процедура досудової санації.

Тому колектив ХТЗ категорично заперечує можливість ліквідації підприємства, як це пропонує податкова, і однозначно налаштований зробити все, щоб захистити підприємство, історія якого пов'язана з багатьма поколіннями десятків трудових династій, і від яких залежить майбутнє багатьох тисяч сімей. Штучно гальмувати розблокування рахунків і початок санації, коли люди стільки часу не отримують ні копійки і не знають, як жити далі, є недопустимим і злочинним. За сухими фактами і цифрами стоять долі реальних людей, які сповнені рішучості домогтися справедливості для себе і для заводу, який для них є рідною домівкою».

Нагадаємо, Харківський тракторний завод зупинений з березня 2016 року внаслідок дій правоохоронних органів, які керівництво підприємства характеризує як безпрецедентний тиск. Діяльність підприємства (включно з можливістю проведення фінансових операцій) заблокована, виробництво простоює, незважаючи на публічно підтверджену готовність інвестора, Олександра Ярославського, виплатити зарплату, погасити заборгованість й інвестувати кошти в розвиток заводу. Ситуація напружена, трудовий колектив вже провів акцію протесту під будівлею СБУ Харківської області, а також подав електронну петицію Президенту України Петру Порошенку.

Джерело: Українські новини