Хто в ООН голосував проти проекту резолюції щодо окупованого Криму (список)

У списку країн, які виступили проти ухвалення проекту резолюції щодо Криму, виявилася Білорусь

З держав Європейського континенту лише три проголосували проти попереднього затвердження Генеральною асамблею ООН оновленої резолюції з прав людини щодо анексованого Криму.

Про це йдеться у результатах голосування, оприлюднених постійним представництвом України в ООН.

71 держава підтримала український документ, 25 проголосували проти, 77 утрималися від голосування. Велика кількість тих хто утримався, обумовлена зокрема тим, що низка держав принципово не підтримують розгляд в межах Третього комітету Генасамблеї ООН питань, дотичних до міждержавних конфліктів. Водночас, проти проголосували лише ті, хто не вважає за можливе публічно засуджувати незаконні дії РФ.

З 25 держав, які проголосували проти, є лише три, розташовані в Європі – Росія, Білорусь та Сербія. Ще одна держава західних Балкан – Боснія та Герцеговина – утрималася. Позиція БіГ, очевидно, обумовлена тим, що сербська меншина має блокуючий голос при ухваленні будь-яких державних рішень. 

Всі інші держави Європи, включаючи близькі до Сербії Македонію та Чорногорію, а також включаючи Угорщину, з якою в України триває дипломатичний конфлікт, підтримали українську резолюцію.

Із пострадянських держав проти проголосувати також Вірменія, Казахстан, Киргизстан Узбекистан. Повний перелік держав, які проголосували проти проекту резолюції, є наступним: Вірменія, Білорусь, Болівія, Бурунді, Камбоджа, Китай, Куба, Північна Корея, Еритрея, Індія, Іран, Казахстан, Киргизстан, М’янма, Нікарагуа, Філіппіни, Росія, Сербія, ПАР, Сирія, Судан, Уганда, Узбекистан, Венесуела та Зімбабве.

Як відомо, 14 листопада Третій комітет Генасамблеї ООН ухвалив оновлену резолюцію з прав людини щодо анексованого Криму. 

Оновлену резолюцію з прав людини в Криму Україна внесла до секретаріату Третього комітету Генасамблеї ООН в жовтні 2017 року. У документі міститься вимога до Росії виконати тимчасові заходи рекомендацій Міжнародного суду ООН про скасування заборони Меджлісу кримськотатарського народу в Криму і забезпечити навчання українською і кримськотатарською мовами на півострові.

Генеральна асамблея ООН розгляне резолюцію «Положення в області прав людини в Автономній Республіці Крим та місті Севастополь» у грудні.