Іран: в ЄС проблеми щодо створення механізму для обходу санкцій США

Новий механізм взаємних розрахунків між Іраном і ЄС мав почати діяти у листопаді

Виступаючи перед парламентом Ірану, очільник МЗС цієї країни Мохаммад Джават Заріф заявив про те, що ЄС стикається із проблемами в створенні окремого платіжного механізму для обходу антиіранських санкцій США.

Про це повідомляє інформаційне агентство Reuters.

Мова йде про Інструмент спеціальних цілей (Special Purpose Vehicle, SPV), створення якого було погоджено у вересні. Цей механізм мав би надавати клірингові послуги щодо обміну нафти і газу із Ірану на європейські товари і послуги в обхід глобальної доларової системи.

За словами Мохаммада Джавата Заріфа, ЄС на сьогодні не може визначити країну, де буде розміщатися і працювати SPV. Окремі країни, які обрали в якості штаб-квартири для механізму взаємних розрахунків, відмовилися від цього. Тому за словами керівника МЗС Ірану, переговори по цьому питанню тривають.

При цьому Мохаммад Джават Заріф  в іранському парламенті нагадав про те, що Тегеран не має наміру триматися нинішнього курсу, тобто зберігати угоду 2015 року щодо своєї ядерної програми, якщо країні не будуть гарантовані економічні дивіденди.

Попередньо ЄС планував запустити SPV вже цього місяця. Тепер же даний механізм може почати функціонувати лише в 2019 році.

Нагадаємо, офіційний Вашингтон оголосив про повне відновлення з 5 листопада всіх санкцій проти Ірану, які були скасовані після підписання іранської ядерної угоди.