Європарламент може проголосувати за безвіз для України на початку січня

Європарламент

Тристоронні міжінституційні переговори (ЄП, ЄР та президентство) можуть розпочатися наступного тижня з тим, щоб завершити їх та проголосувати в ЄП на початку січня

Доповідач Європейського парламенту щодо безвізового режиму для України Марія Габріель просить головуючу в Раді Словаччину якнайшвидше розпочати тристоронні міжінституційні переговори (ЄП, ЄР та президентство), щоб проголосувати це питання на пленарному засіданні ЄП вже на початку січня наступного року. Про це вона повідомила в коментарі УНІАН.

«Як доповідач я відправила листа президентству в Раді (постійному представнику, послу Пітеру Яворчику) для того, щоб терміново розпочати переговори для України. Я сподіваюся розпочати тристоронні переговори наступного тижня з тим, щоб завершити їх та проголосувати (в ЄП) на початку січня», – розповіла про плани Габріель.

Депутат наголосила, що для «надійного партнера» важливо вчасно виконувати взяті зобов'язання.

«Я сподіваюся, що наступного тижня ми зможемо повідомити гарні новини для громадян Грузії та України», – наголосила вона.

При цьому Габріель пояснила, що вже наступної середи (14 грудня. – Ред.) буде розпочато міжінституційні переговори для Грузії.

«Обидві країни доклали величезних зусиль для проведення реформ і виконали всі необхідні критерії», – зауважила депутат.

Після того, як пропозицію Європейської комісії надати Україні безвізовий режим буде проголосовано в Європейському парламенті, це рішення має ще бути затверджено Радою ЄС. 

Нагадаємо, комітет постійних представників країн ЄС (Coreper) затвердив від імені Ради ЄС компромісний текст, узгоджений з Європейським парламентом, щодо механізму призупинення безвізового режиму.

Як повідомлялося, Європарламент може проголосувати за механізм призупинення безвізу вже наступного тижня.