Канада не визнає вибори до конституційної асамблеї Венесуели

Міністр закордонних справ Канади Христя Фріланд

На думку глави МЗС Канади, конституційна асамблея ще більше загострить протистояння у Венесуелі

Канада виступає проти створення у Венесуелі конституційної асамблеї, що матиме повноваження змінювати основний закон країни.

Про це заявила міністр закордонних справ Канади Христя Фріланд, повідомляє «Укрінформ».

«Канада не визнає та засуджує вагомі й недемократичні дії венесуельського режиму. Ця конституційна асамблея ще більше загострить протистояння у країні, вкравши у її громадян основоположні демократичні права», - сказала Фріланд.

Вона звинуватила президента Венесуели Ніколаса Мадуро й чинний уряд країни у «просуванні по шляху інституціоналізації авторитарного правління». «Ті, хто підриває демократію та права людини у Венесуелі повинні понести відповідальність за свої дії», - наголосила глава МЗС Канади.

Фріланд також закликала владу Венесуели розпочати перемовини із опозицією, аби вивести країну із чинної кризи і повернути до неї верховенство закону.

«Канада знову закликає уряд Венесуели поважати свої міжнародні зобов'язання, звільнити усіх політичних в'язнів, відновити конституційні права венесуельців і визначитися із виборчим календарем», - зауважила вона.

Як відомо, у неділю У Венесуелі проходило голосування за конституційну асамблею. Опозиційні сили бойкотували голосування, яке вони назвали захопленням влади президентом Мадуро. 

В день голосування у столиці Каракасі на дорозі стався вибух поруч з колоною поліцейських, які патрулювали район на мотоциклах. Декілька людей поранен.

Нагадаємо, у суботу застрелили кандидата в конституційну асамблею Венесуели Хосе Фелікса Пінеду у власному будинку в місті Сьюдад-Болівар.

У середині липня у Венесуелі вбили ще одного кандидата в члени конституційної асамблеї.

Як відомо, наприкінці червня президент Венесуели заявив про «спробу перевороту» у країні.

Починаючи з квітня у Венесуелі практично щодня відбуваються акції протесту проти нинішньої влади.

Президент Венесуели Ніколас Мадуро звинуватив опозицію у вбивствах мирних громадян за допомогою снайперів.

Як повідомлялося, вже кілька місяців Венесуела знаходиться в глибокій політичній кризі. Консервативна і права опозиція звинувачує главу держави в серйозних економічних проблемах і вимагає проведення референдуму щодо усунення президента Мадуро, чиї повноваження закінчуються в 2018 році.

У червні протестувальники у Каракасі підпалили Верховний суд Венесуели.