Кандидат на посаду міністра охорони здоров’я пояснила, чому українській медицині не допоможе реформування

Фото Миколи Лазоренка

Система, яка є в Україні, не працює

Кандидат на посаду очільника Міністерства охорони здоров’я України, засновниця «Захисту патріотів» (організації, яка займається тренуваннями з тактичної медицини та забезпечує українських бійців покращеними індивідуальними аптечками за стандартами НАТО) Уляна Супрун вважає, що система потребує не реформування, а зміни. Про це вона сказала в інтерв’ю «Главкому».
«Нині система не потребує реформування. Вона потребує зміни. Реформування – це коли беруть більш-менш робочу систему і трохи перенаправляють. Система, яка є в Україні, не працює. Уже 10 років, згідно з соціальними опитуваннями, система охорони здоров’я є серед того, що треба покращити в країні. І чомусь досі держава не зробила суттєвих кроків у цьому напрямку», - сказала Супрун.
Вона нагадала що нещодавно було ухвалено закон, який дозволяє швидше, за спрощеною процедурою сертифікувати західні ліки. На її думку, це крок уперед, але є багато інших системних речей, які потребують змін. «Це фінансування, доступ пацієнтів до системи, допомога лікарям із доступом до освіти, надання їм більшої незалежності від системи, ліцензування медпрацівників (в Україні є лише ліцензування медичних закладів) і так далі», - перелічила Супрун.
Крім того, на її думку, в Україні потрібно міняти систему швидкої допомоги. «Їхня реакція нешвидка. Вони все роблять дуже повільно. Це неправильно. Допомога має надаватись якомога швидше», - зазначила Супрун.
«У Канаді, у Монреалі, у 70-80 роках лікарі були на швидких, як в Україні. А в 90-х роках вони вирішили змінити систему й поставити на швидкі парамедиків та екстрених медичних техніків, а лікарів залишили працювати в лікарнях, де вони мають медсестер, необхідне обладнання та можуть найбільш ефективно надавати допомогу. Вони почали аналізувати систему і побачили, що лікарі на три хвилини довше надають допомогу саме на місці інциденту, тобто привозять пацієнта в лікарню на три хвилини пізніше, ніж це роблять парамедики. Бо лікар має більші знання й думає, що на місці може більше допомогти. Але вони ще й порахували, що кожна хвилина швидшого доправляння пацієнтів до лікарні – це мінус 5% смертності. Тобто за оті три хвилини, якщо їх не гаяти, можна врятувати на 15% більше життів. Адже в лікарні є все, що потрібно, щоб урятувати пацієнта. Того, що є в машині, вистачає лише, щоб підтримати життя до лікарні», - розповіла кандидат на посаду глави МОЗ.