Кандидат на посаду міністра охорони здоров’я пояснила, чому українській медицині не допоможе реформування

Кандидат на посаду міністра охорони здоров’я пояснила, чому українській медицині не допоможе реформування
Фото Миколи Лазоренка

Система, яка є в Україні, не працює

Кандидат на посаду очільника Міністерства охорони здоров’я України, засновниця «Захисту патріотів» (організації, яка займається тренуваннями з тактичної медицини та забезпечує українських бійців покращеними індивідуальними аптечками за стандартами НАТО) Уляна Супрун вважає, що система потребує не реформування, а зміни. Про це вона сказала в інтерв’ю «Главкому».
«Нині система не потребує реформування. Вона потребує зміни. Реформування – це коли беруть більш-менш робочу систему і трохи перенаправляють. Система, яка є в Україні, не працює. Уже 10 років, згідно з соціальними опитуваннями, система охорони здоров’я є серед того, що треба покращити в країні. І чомусь досі держава не зробила суттєвих кроків у цьому напрямку», - сказала Супрун.
Вона нагадала що нещодавно було ухвалено закон, який дозволяє швидше, за спрощеною процедурою сертифікувати західні ліки. На її думку, це крок уперед, але є багато інших системних речей, які потребують змін. «Це фінансування, доступ пацієнтів до системи, допомога лікарям із доступом до освіти, надання їм більшої незалежності від системи, ліцензування медпрацівників (в Україні є лише ліцензування медичних закладів) і так далі», - перелічила Супрун.
Крім того, на її думку, в Україні потрібно міняти систему швидкої допомоги. «Їхня реакція нешвидка. Вони все роблять дуже повільно. Це неправильно. Допомога має надаватись якомога швидше», - зазначила Супрун.
«У Канаді, у Монреалі, у 70-80 роках лікарі були на швидких, як в Україні. А в 90-х роках вони вирішили змінити систему й поставити на швидкі парамедиків та екстрених медичних техніків, а лікарів залишили працювати в лікарнях, де вони мають медсестер, необхідне обладнання та можуть найбільш ефективно надавати допомогу. Вони почали аналізувати систему і побачили, що лікарі на три хвилини довше надають допомогу саме на місці інциденту, тобто привозять пацієнта в лікарню на три хвилини пізніше, ніж це роблять парамедики. Бо лікар має більші знання й думає, що на місці може більше допомогти. Але вони ще й порахували, що кожна хвилина швидшого доправляння пацієнтів до лікарні – це мінус 5% смертності. Тобто за оті три хвилини, якщо їх не гаяти, можна врятувати на 15% більше життів. Адже в лікарні є все, що потрібно, щоб урятувати пацієнта. Того, що є в машині, вистачає лише, щоб підтримати життя до лікарні», - розповіла кандидат на посаду глави МОЗ.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів

Читайте також

Дата публікації новини: