Капітан українських танкістів пояснив невдалий виступ на змаганнях НАТО

Капітан Збройних сил України Роман Багаєв відверто розповів про причини невдалого виступу українських танкістів з 14-ї волинської механізованої бригади ЗСУ на міжнародних змаганнях Strong Europe Tank Challenge на полігоні 7-ї армії США в Баварії. Розмову з військовим опублікувало видання «Новинарня».

За словами Багаєва, основною причиною того, що вдруге поспіль українська команда стала останньою на змаганнях, стала технічна неготовність наданих зразків новітнього українського танка Т-84 «Оплот».

[На найважливіших етапах змагань] ми (українська команда – ред.) поїхали на чотирьох Т-84. Під час «операції в наступі» вистрілив лише один танк. На решті трьох снаряд або не до кінця загрузився в гармату, або не спрацювали датчики. Система показала, що танк не до кінця зарядився, тому гармата з гідростопора не знялася. Хоча насправді він зарядився, але пустий лоток не до кінця опустився – на одному танку вручну опускали. На інших довелося вручну розштопорювати прицілом-дублером, тобто знімали гармату з гідроштопора через дубль», - розповів військовий.

«Коли завантажується снаряд, гармата автоматично стає на кут заряджання, вона стає на гідростопор. Там є датчики, які відображають кінець кожної операції і передають сигнал далі. Гармата стоїть на куті заряджання, клин відчинений, гармата стоїть на гідростопорі, снаряд досилається. Якщо закривається клин – спрацьовує датчик, який відображає, що опустився важіль із пустим лотком, клин зачинений. Тоді спрацьовує датчик, з гідростопора знімається гармата – можна керувати. У нас у трьох танках гармати були на куті заряджання, тому що не до кінця спрацювали датчики», - пояснив Багаєв.

Військовий додав, що також у двох танках підвела система керування вогнем – не було стабілізації гармати.

«Після кожного пострілу вона (гармата – ред.) була рухома: пульт керування не чіпаєш, а вона трясеться», - заявив він.

Багаєв розповів, що несправності почалися відразу по прибутті на полігон. За його словами, у перший день змагань українські танкісти змогли вистрілити лише 16 снарядів із 40.

Військовий додав, що представники заводу були присутні під час змагань і «робили, що могли». Причому вони спочатку відмовлялися вірити словам військових про несправності.

Багаєв також заявив, що завод імені Малишева відмовився проводити навчання українських танкістів управлінню машинами Т-84 під приводом того, що за таке навчання не було заплачено. При цьому екіпажі не мали досвіду керування такими танками.

Проте капітан відзначив і сильні сторони Т-84, зокрема швидкість, наявність енергоустановки, що дозволяє здійснювати постріли, не заводячи двигун.

«Він (двигун Т-84 – ред.) настільки потужний, що ми «Абрамсів» і «Леклерків» доганяли», - сказав Багаєв.

Нагадаємо, у Графенвері, що у Німеччині, на навчальному полігоні командування підготовки 7 Армії США в Європі, завершилися міжнародні змагання Strong Europe Tank Challenge 2018. Українська команда — танковий взвод 14 ОМБр Сухопутних військ ЗС України — у заліковій таблиці посів восьме місце.

Переможцем стали танкісти сухопутних військ ЗС Німеччини. Другу сходинку посіли новачки «челенджу» — ЗС Швеції, а бронзу здобули представники ЗС Австрії. За окрему номінацію «снайперська стрільба» кубок дістався військовослужбовцям Армії ЗС США.