Капітан українських танкістів пояснив невдалий виступ на змаганнях НАТО

Капітан українських танкістів пояснив невдалий виступ на змаганнях НАТО

Капітан Збройних сил України Роман Багаєв відверто розповів про причини невдалого виступу українських танкістів з 14-ї волинської механізованої бригади ЗСУ на міжнародних змаганнях Strong Europe Tank Challenge на полігоні 7-ї армії США в Баварії. Розмову з військовим опублікувало видання «Новинарня».

За словами Багаєва, основною причиною того, що вдруге поспіль українська команда стала останньою на змаганнях, стала технічна неготовність наданих зразків новітнього українського танка Т-84 «Оплот».

[На найважливіших етапах змагань] ми (українська команда – ред.) поїхали на чотирьох Т-84. Під час «операції в наступі» вистрілив лише один танк. На решті трьох снаряд або не до кінця загрузився в гармату, або не спрацювали датчики. Система показала, що танк не до кінця зарядився, тому гармата з гідростопора не знялася. Хоча насправді він зарядився, але пустий лоток не до кінця опустився – на одному танку вручну опускали. На інших довелося вручну розштопорювати прицілом-дублером, тобто знімали гармату з гідроштопора через дубль», - розповів військовий.

«Коли завантажується снаряд, гармата автоматично стає на кут заряджання, вона стає на гідростопор. Там є датчики, які відображають кінець кожної операції і передають сигнал далі. Гармата стоїть на куті заряджання, клин відчинений, гармата стоїть на гідростопорі, снаряд досилається. Якщо закривається клин – спрацьовує датчик, який відображає, що опустився важіль із пустим лотком, клин зачинений. Тоді спрацьовує датчик, з гідростопора знімається гармата – можна керувати. У нас у трьох танках гармати були на куті заряджання, тому що не до кінця спрацювали датчики», - пояснив Багаєв.

Військовий додав, що також у двох танках підвела система керування вогнем – не було стабілізації гармати.

«Після кожного пострілу вона (гармата – ред.) була рухома: пульт керування не чіпаєш, а вона трясеться», - заявив він.

Багаєв розповів, що несправності почалися відразу по прибутті на полігон. За його словами, у перший день змагань українські танкісти змогли вистрілити лише 16 снарядів із 40.

Військовий додав, що представники заводу були присутні під час змагань і «робили, що могли». Причому вони спочатку відмовлялися вірити словам військових про несправності.

Багаєв також заявив, що завод імені Малишева відмовився проводити навчання українських танкістів управлінню машинами Т-84 під приводом того, що за таке навчання не було заплачено. При цьому екіпажі не мали досвіду керування такими танками.

Проте капітан відзначив і сильні сторони Т-84, зокрема швидкість, наявність енергоустановки, що дозволяє здійснювати постріли, не заводячи двигун.

«Він (двигун Т-84 – ред.) настільки потужний, що ми «Абрамсів» і «Леклерків» доганяли», - сказав Багаєв.

Нагадаємо, у Графенвері, що у Німеччині, на навчальному полігоні командування підготовки 7 Армії США в Європі, завершилися міжнародні змагання Strong Europe Tank Challenge 2018. Українська команда — танковий взвод 14 ОМБр Сухопутних військ ЗС України — у заліковій таблиці посів восьме місце.

Переможцем стали танкісти сухопутних військ ЗС Німеччини. Другу сходинку посіли новачки «челенджу» — ЗС Швеції, а бронзу здобули представники ЗС Австрії. За окрему номінацію «снайперська стрільба» кубок дістався військовослужбовцям Армії ЗС США.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів

Читайте також

Дата публікації новини: