Колишня президент Бразилії розповіла, хто стоїть за її відставкою

Фото РИА Новости

Русеф здається, що одним мотивом її зміщення з посади було бажання припинити всі слідства щодо корупції

Екс-президент Бразилії  Ділма Русеф назвала такі аргументы для зняття її з посади, як глибока економічна криза та корупційні скандали в партіях, «лише приводом». Про це вона сказала в інтерв’ю французькому виданню Le Monde.

«Той факт, що мене зняли з посади, не позбавивши при цьому політичних прав (вона може знову виставити свою кандидатуру на виборах, що не допускається при звичайній процедурі імпічменту – Авт.), свідчить про відсутність логіки в цьому юридично необґрунтованому процесі. Для виправдання імпічменту довелося приводити якісь інші мотиви на кшталт «сукупності дій», що не допускається бразильською конституцією. Виносити судження про мою політику повинен не 81 сенатор, а весь народ на прямих виборах», - зазначила вона.

Русеф  здається, що ще одним мотивом було бажання припинити всі слідства щодо корупції, відмивання грошей, існування «чорних кас» для фінансування партій і виборчих кампаній. «Ще одним мотивом могло бути формування не передбаченого в моїй програмі неоліберального курсу. Весь цей процес імпічменту - суцільне шахрайство, порушення демократії, яке формує атмосферу невизначеності у всіх політичних інститутах і впливає на всю Латинську Америку», - зазначила вона.

Також колишня президент вказала, хто, на її думку, зацікавлений у її відстороненні. «Головні дійові особи тут - бразильські олігархи. Група найбагатших, що належать ста сім'ям ЗМІ (екс-президент вважає, що вони поширювали необ'єктивну інформацію – Авт.) і два політичні рухи: Бразильська соціал-демократична партія, яка вже чотири рази поспіль програла на президентських виборах і, за опитуваннями, не могла розраховувати на перемогу в 2018 році зі своєю ультра ліберальною програмою, і Партія бразильського демократичного руху, перш за все Едуарду Кунья (колишній спікер Палати депутатів, саме він запустив процедуру імпічменту в грудні минулого року – Авт.).