Кожен десятий росіянин хоче переїхати за кордон - опитування

Фото AFP

Помітно зросла частка тих, хто планує виїхати з РФ впродовж найближчих року-двох

Кожен 10-й росіянин хотів би переїхати на постійне місце проживання за кордон. Такі результати опитування Всеросійського центру вивчення громадської думки (ВЦВГД).

Найбільш бажаною для еміграції мешканців РФ країною стала Німеччина (13%). За нею йдуть США (10%), Австралія (7%), Італія (5%) і Англія (4%).

При цьому абсолютна більшість респондентів зізналися, що не хотіли б виїхати жити за кордон - 89%, що стало максимумом за всю історію досліджень.

Частіше за інших про бажання переїхати заявляють молоді росіяни (25% серед 18-24-річних, 16% серед 25-34-річних), а також жителі Москви і Санкт-Петербурга (21%).

Помітно зросла частка тих, хто планує переїхати впродовж найближчих року-двох (17% проти 7% в 2016 році).

Мотиви переїзду, порівняно з минулим роком, суттєво змінилися: про високий рівень життя за кордоном говорять 33% проти 50% в минулому році, при цьому вище стали цінуватися такі фактори, як соціальна стабільність (15% проти 7%), клімат і екологія ( 12% проти 4%).

Причинами для переїзду росіяни вказали фактори, про які в 2016 році і не згадували: рівень культури і медицини іншої країни (11%), дотримання прав людини (10%), безробіття в Росії (4%). Також як причину переїзду частіше стали називати невдоволення політикою влади (13%) і категоричне небажання жити в Росії або ж міцну любов до іншої країни (10%).

Як повідомлялось, «Пряма лінія» з Путіним запам'яталась росіянам більше, ніж ураган та антикорупційні мітинги. Такий варіант відповіді (щодо начебто можливості телефонного спілкування з президентом РФ) обрали 39% респондентів. Другою за значущістю для жителів Росії подією минулого місяця, став ураган, що охопив Москву (25%). Трійку подій, які найбільше запам’ятались росіянам у червні, стала аномально холодна погода для літа.