Криза дісталася «Прозорро.Продажі». Портал публічних закупівель підвищує тарифи удвічі

Бізнесмени скаржаться на підвищення тарифів у системі електронних закупівель «Прозорро.Продажі»

Державне підприємство «Прозорро.Продажі» 27 квітня повідомило, що в односторонньому порядку приймає рішення про збільшення розміру мінімальної щомісячно плати, яку повинен сплачувати кожен електронний майданчик, що бажає працювати в електронній торговій системі, для реалізації державного/комунального майна, активів підприємств-банкрутів тощо. Про це «Главком» повідомила Асоціація «Біржові та електронні майданчики».

Згідно повідомлення відбудеться збільшення тарифу в понад два рази:

- станом на 27 квітня - 20 400 грн;
- з 01.06.2020 - 30 000 грн;
- з 01.08.2020 - 50 000 грн.

Зазначимо, що при цьому кожен майданчик й так зобов’язаний перераховувати на користь державного підприємства 30% від свого доходу.

«Завжди система «Прозорро.Продажі» асоціювалася в публічному середовищі як найефективніша електронна система, яка неухильно дотримується принципів прозорості, публічності та справедливості завдяки підключенню до неї великій кількості незалежних електронних майданчиків. Неодноразово самі ж її представники доводили переваги системи, використовуючи кількість акредитованих в електронній торговій системі майданчиків. Станом на 28 квітня - 42 оператора електронних майданчиків працюють в ЦБД2 системи «Прозорро.Продажі», - повідомляє Асоціація.

Бізнесмени нагадують, що саме ці майданчики забезпечують пошук учасників аукціонів, конкуренцію на торгах, а отже й збільшення надходжень до бюджетів, в т.ч. в регіонах.

«Сьогодні ж ця ситуація може кардинально змінитись, оскільки кількість електронних майданчиків (особливо, що знаходяться в регіонах) може значно зменшитись, а отже і зміниться (в не кращий бік) і сама система, - йдеться в повідомленні. - У зв'язку із зазначеним, з метою захисту своїх прав та взагалі захисту існування свого бізнесу та збереження робочих місць, електронні майданчики звернулися до Асоціації, КМУ, МЕРТ, Ради Бізнес-онбудсмена України, АМКУ». 

До слова, раніше Prozorro закликало Кабмін спростити та зменшити час на закупівлі для протидії Covid-19/