Prozorro закликає Кабмін спростити та зменшити час на закупівлі для протидії COVID-19

Prozorro закликає Кабмін спростити та зменшити час на закупівлі для протидії COVID-19

Ухвалена урядом постанова №225 не полегшить, а навпаки ускладнить та затягне критично важливі закупівлі для подолання коронавірусної інфекції

Державне підприємство «Прозорро», а також департамент сфери публічних закупівель Мінекономіки закликають Кабмін спростити та зменшити час на проведення закупівель для протидії COVID-19. Про це йдеться у зверненні пресслужби Prozorro.

Нагадаємо, минулого тижня Верховна Рада ухвалила «антикоронавірусний» Закон №530, який передбачає виведення закупівель для подолання коронавірусної інфекції з-під дії Закону «Про публічні закупівлі». Згідно з ним, державні установи та заклади охорони здоров`я зможуть напряму закуповувати необхідні ліки, медвироби, лабораторне та медичне обладнання для протидії коронавірусу, лише звітуючи про ці закупівлі в системі Prozorro по факту.

«Для впровадження Закону Кабмін визначив чіткий перелік товарів і послуг для подолання COVID-19, а також порядок проведення таких закупівель. Але ця постанова навпаки ускладнить та штучно затягне процес закупівель та створить додаткове навантаження на працівників, які будуть працювати в умовах пандемії», - йдеться у повідомленні.

У Prozorro пояснили, що передбачає ухвалена постанова №225:

Державний замовник (наприклад, лікарня) має опублікувати в системі Prozorro оголошення про закупівлю разом з технічною специфікацією товару, що закуповують;

Згодом має перевірити, чи не внесений потенційний постачальник до реєстру корупціонерів; чи не вчиняв узгоджені антиконкурентні дії на торгах тощо;

Потім проводить переговори з учасником;

Зрештою, замовник укладає договір про закупівлю з постачальником товару не раніше ніж через 48 годин (!) з моменту публікації інформації про закупівлю. Відтак замовники будуть змушені чекати 2 доби для купівлі життєво необхідних товарів, аби не порушити закону;

В умовах, коли всі сили та ресурси країни покладені на боротьбу з епідемією, важливо полегшувати проведення критично важливих закупівель. Натомість ухвалена Кабміном постанова відбиратиме час та сили людей та створить ризик нестачі необхідних ліків, засобів індивідуального захисту та обладнання, коли вони є життєво необхідними. І надмірний та нічим не виправданий контроль шкодитиме нашій спільній меті - ефективній протидії поширенню коронавірусної інфекції.

Крім того, як наголошується у зверненні, ухвалені урядом зміни передбачають внесення технічних змін у електронну систему публічних закупівель Prozorro, що взагалі унеможливить проведення закупівель для протидії COVID-19 найближчим часом.

«Закликаємо Кабінет Міністрів України повернутися до редакції, яка була розроблена департаментом сфери публічних закупівель Мінекономіки та спрямована до Кабміну 20.03.20. Вона передбачає максимально простий та прозорий механізм для державних замовників: установа проводить переговори з постачальником, укладає договір і лише звітує про нього та весь подальший перебіг закупівлі у системі Prozorro. Це дозволить державним замовникам проводити закупівлі необхідних медикаментів, засобів індивідуального захисту та обладнання за один день», - підсумовується у зверненні.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: