Лікарчук: Єдиний вихід врятувати Митницю – відокремити її від ДФС

Колишній заступник голови Державної фіскальної служби упевнений, що не треба поєднувати Митницю та Податкову

Костянтин Лікарчук, колишній заступник голови ДФС в інтерв’ю «Главкому» заявив, що на його думку, аби навести лад на Митниці – відокремити її від Податкової.

«Я чув, що в Святошинській податковій інспекції вже є митний пост, наприклад. Для чого там митний пост? Ми живемо в державі абсурду. Важко коментувати абсурд. З нього можна лише сміятись», - зазначив Лікарчук.

Колишній заступник голови Державної фіскальної служби упевнений, що лише відокремивши Митницю від ДФС можна її врятувати.

«Бо в ДФС Митниця згине, і вся митна справа згине. Це вже очевидно. Вже 3,5 роки триває цей експеримент з об’єднання Митниці з Податковою, і, згідно класичних тез злиття та поглинань, більша організація поглинула меншу. Податкова в 5 разів більша і в 5 разів менш ефективна, ніж Митниця. Та вона її повністю поглинула, розчинила, знищила. Єдиним варіантом є відбудова Митниці. Зараз вже не можна навіть говорити про те, що там можна щось повернути до старого. Бо воно знищено настільки, що треба буде створювати митну систему заново», - вважає Лікарчук.

«На цій ситуації заробляють всі. Всі, крім держави. Прості громадяни втрачають, бізнес втрачає. Заробляють контрабандисти та корупціонери. Митниці немає», - підкреслив він.

Щодо законопроекту про Національну митницю, який лежить у Верховній Раді, Костянтин Лікарчук заявив, що не вірить у його прийняття.

«Я не вірю в те, що його приймуть, не бачу політичної волі на те. А щодо теорії, то я його підтримую. Треба з чогось починати», - резюмував він.