Лондон розглядає можливість створення власної системи навігаційних супутників

Британський уряд ставить питання про відшкодування витрат на проект Galileo

Велика Британія розглядає можливість створення власної навігаційної супутникової системи на противагу проекту ЄС Galileo.

Про це повідомляє The Financial Times.

Причиною такого кроку є можливі обмеження на доступ Лондона до даної системи після виходу із ЄС. При цьому британський уряд розглядає питання щодо вимоги відшкодування 1,4 млрд. євро, які були інвестовані Лондоном у проект Galileo із 2003 року.

Брюссель вже на сьогодні почав процес відсторонення Великої Британії від подальшого розвитку системи Galileo. Це, як вважає британський міністр Грег Кларк, загрожує співробітництву по питанням безпеки.

Загалом же до 15% всіх робіт у рамках проекту ЄС щодо створення власної системи навігаційних супутників виконувалося саме британською стороною. Як наслідок, Кларк попередив Брюссель, що фактичне виключення Великої Британії із проекту означатиме збільшення прямих і опосередкованих витрат на його реалізацію.

Нагадаємо, британські депутати створили спеціальну групу, яка зосередиться на російському втручанні у вибори і та дезінформаційних кампаніях РФ, щоб зрозуміти масштаби «злісного впливу» Москви.