Медведчук порахував, що без Росії Україна не подолає кризу

За словами Медведчука, європейський успіх України виглядає дуже блідо

Структура експорту української продукції в ЄС сприяє остаточному перетворенню нашої країни в відсталу країну третього світу, вважає лідер Громадського руху «Український вибір - Право народу» Віктор Медведчук.
За його словами, представники влади, говорячи про свої успіхи, особливо акцентують увагу на тому, що збільшення експорту товарів в ЄС в I півріччі нинішнього року склало 6,8%, або $ 412 млн - з $6,1 млрд в січні-червні 2015 року до $6,52 млрд в нинішньому році.
«Але якщо згадати про те, що в цілому, за даними Держстату, обсяг експорту товарів і послуг в першому півріччі в порівнянні з першим півріччям 2015 року скоротився на 9,2%, імпорт - на 5,8%, то європейський успіх виглядає дуже блідо. У звітному періоді експорт товарів скоротився на 10,7% (на $1,99 млрд). Негативне сальдо зовнішньої торгівлі товарами склало $682,6 млн (у першому півріччі 2015 року - позитивне $351,1 млн)», - пояснив Медведчук.
Посилаючись на дані Держстату, він зазначив, що в січні-червні експорт послуг скоротився на 3% - до $4,5 млрд.
«А це свідчить про те, що торгівля з ЄС і переорієнтація на інші ринки ні в якій мірі не компенсує втрату традиційних зовнішніх ринків України», - робить висновок Медведчук.
Незважаючи на те, що окремі псевдопатріоти підносять скорочення експорту товарів до країн СНД у першому півріччі 2016 року у 30% як перемогу, на думку Медведчука, це колосальний удар по українській економіці.
«Ще один цікавий факт - у порівнянні з I півріччям 2013 р., коли ніякої угоди про Асоціацію з ЄС ще не було, експорт в ЄС втратив практично п'яту частину. У чому ж тоді сенс ЗВТ з ЄС?» - запитує лідер «Українського вибору».
Крім того, він продовжує стверджувати, що «ЗВТ з ЄС не може сприяти розвитку високотехнологічних, наукомістких виробництв».
«Основні поставки України в ЄС припадають на продукцію сільського господарства і харчової промисловості, постачання продукції металургії з низьким ступенем обробки. Така структура експорту сприяє подальшій деградації структури української економіки, остаточному перетворенню її в відсталу країну третього світу», - пояснив Медведчук.
На його переконання, без відновлення нормальних економічних відносин з Росією та іншими країнами СНД Україна не зможе подолати глибоку економічну і соціальну кризу.
«Не дивлячись ні на що, Росія - як і раніше її найбільший зовнішньоторговельний партнер», - підкреслив Медведчук.