Медведчук порахував, що без Росії Україна не подолає кризу

Медведчук порахував, що без Росії Україна не подолає кризу

За словами Медведчука, європейський успіх України виглядає дуже блідо

Структура експорту української продукції в ЄС сприяє остаточному перетворенню нашої країни в відсталу країну третього світу, вважає лідер Громадського руху «Український вибір - Право народу» Віктор Медведчук.
За його словами, представники влади, говорячи про свої успіхи, особливо акцентують увагу на тому, що збільшення експорту товарів в ЄС в I півріччі нинішнього року склало 6,8%, або $ 412 млн - з $6,1 млрд в січні-червні 2015 року до $6,52 млрд в нинішньому році.
«Але якщо згадати про те, що в цілому, за даними Держстату, обсяг експорту товарів і послуг в першому півріччі в порівнянні з першим півріччям 2015 року скоротився на 9,2%, імпорт - на 5,8%, то європейський успіх виглядає дуже блідо. У звітному періоді експорт товарів скоротився на 10,7% (на $1,99 млрд). Негативне сальдо зовнішньої торгівлі товарами склало $682,6 млн (у першому півріччі 2015 року - позитивне $351,1 млн)», - пояснив Медведчук.
Посилаючись на дані Держстату, він зазначив, що в січні-червні експорт послуг скоротився на 3% - до $4,5 млрд.
«А це свідчить про те, що торгівля з ЄС і переорієнтація на інші ринки ні в якій мірі не компенсує втрату традиційних зовнішніх ринків України», - робить висновок Медведчук.
Незважаючи на те, що окремі псевдопатріоти підносять скорочення експорту товарів до країн СНД у першому півріччі 2016 року у 30% як перемогу, на думку Медведчука, це колосальний удар по українській економіці.
«Ще один цікавий факт - у порівнянні з I півріччям 2013 р., коли ніякої угоди про Асоціацію з ЄС ще не було, експорт в ЄС втратив практично п'яту частину. У чому ж тоді сенс ЗВТ з ЄС?» - запитує лідер «Українського вибору».
Крім того, він продовжує стверджувати, що «ЗВТ з ЄС не може сприяти розвитку високотехнологічних, наукомістких виробництв».
«Основні поставки України в ЄС припадають на продукцію сільського господарства і харчової промисловості, постачання продукції металургії з низьким ступенем обробки. Така структура експорту сприяє подальшій деградації структури української економіки, остаточному перетворенню її в відсталу країну третього світу», - пояснив Медведчук.
На його переконання, без відновлення нормальних економічних відносин з Росією та іншими країнами СНД Україна не зможе подолати глибоку економічну і соціальну кризу.
«Не дивлячись ні на що, Росія - як і раніше її найбільший зовнішньоторговельний партнер», - підкреслив Медведчук.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів

Читайте також

Дата публікації новини: