Меркель засудила псевдодемократію в світовій політиці

Глава німецького уряду поскаржилася на політиків, які не бажають розлучатися з владою і дати шанс іншим

Демократія – це здатність знаходить компроміс і поважати думку іншого.

Про це заявила канцлер ФРН Ангела Меркель, виступаючи на Дні відкритих дверей у Фонді Конрада Аденауера.

«Королівська риса демократії – вміння знайти компроміс. Твердо переконана: демократії, відкритому вільному суспільству потрібні дебати, але не як протиставлення протилежних думок, а здатність слухати і чути», - сказала Меркель.

Втім, визнала вона, бувають ситуації, коли компроміс неможливий. Канцлер відзначила зміну характеру дискусій, у тому числі через соціальні ЗМІ. Коли є сили, які вважають можливим доводити свою правоту за принципом «чим більш екстремально, тим з більшим успіхом».

Крім того, за словами Меркель, демократія – це більше, ніж боротьба політичних сил за те, щоб отримати більшість; демократія - це коли в розрахунок завжди приймається позиція меншості, яка повинна мати можливість ставати більшістю.

Глава німецького уряду поскаржилася на те, що все частіше в Європі складається ситуація, коли одного разу сформована більшість всіма силами захищає свої позиції, не бажаючи розлучатися з владою і дати шанс іншим. «Це не демократія», - підкреслила Меркель.

Нагадаємо, 19 вересня Кремль заявив, що з ініціативи німецької сторони відбулася телефонна розмова президента РФ Володимира Путіна з Федеральним канцлером Федеративної Республіки Німеччина Ангелою Меркель.