Міністр економіки запевняє, що цьогоріч пшениці в Україні удвічі більше за минулі роки

В уряді розповіли про запаси зерна

Петрашко заявив, що ухвалювати рішення щодо продовольчої безпеки України уряд буде не раніше липня

Наразі запаси пшениці в Україні є вдвічі більшими, ніж були у минулому році.

Про це розповів на брифінгу 5 травня міністр розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства Ігор Петрашко.

«На даний момент запаси пшениці є вдвічі (або десь на 1-1,5 млн тонн) більшими від того рівня, який був минулого року», - сказав Петрашко.

Як він зазначив, у липні в Україні вже з’явиться зерно нового врожаю, і можна буде проаналізувати ситуацію і збалансовано ухвалювати рішення щодо продовольчої безпеки.  

«У нас продовольча безпека буде важливим питанням і в наступному році. І ми приймемо конструктивне рішення, яким чином збалансувати ситуацію у 2020/2021 маркетинговому році. Ми домовимося з виробниками та трейдерами щодо продажу зерна. Можливо, будем моніторити ситуацію у квартальному режимі, щоб вони могли експортувати», - наголосив міністр.

За його словами, ще триває дискусія з бізнесменами щодо експорту кукурудзи.

«На даний момент ми не приймаємо якихось обмежувальних заходів, але знаходимося у постійному діалозі. Не буде ніяких дефіциту ні хліба, ні кормів для худоби. У той же час буде збережений цивілізований підхід до експорту», - підкреслив урядовець.

Зазначимо, Україна цього року збільшила експорт зернових та зернобобових культур майже на 20%.
«Главком» вперше написав про ймовірний брак продовольства в Україні ще понад місяць тому у матеріалі «Чи буде хліб? ООН попереджає – Україна не чує».

У статті йшлося про те, що представники вітчизняної хлібопекарської галузі закликали президента та уряд обмежити експорт зерна - інакше різко зросте вартість хліба і хлібобулочних виробів. 

Сьогодні вже в ООН говорять про голод біблійного масштабу, що може охопити світ через кілька місяців.

Виконавчий директор Всесвітньої продовольчої програми (ВПП) ООН Девід Бізлі передрік світу голод на віртуальному засіданні Ради Безпеки.