Міністр юстиції розказав, кому треба дякувати за повернення Савченко

Це не лише заслуга політичних перемовин

Міністр юстиції України Павло Петренко заявив, що звільнення з російського полону української льотчиці, народного депутата Надії Савченко – це не лише заслуга політичних перемовин, але й президента Петра Порошенко. Про це він сказав в інтерв’ю «Главкому».
«Те, що Надія Савченко повернулась в Україну – це заслуга політичних перемовин і особисто, це я кажу без перебільшення, президента. Класичні юридичні механізми навряд чи б спрацювали. Перебування Наді на території Росії фактично як заручника – це була політична воля керівництва Російської Федерації. Те, що вона вже вдома, – це перемога», - наголосив він.
Що ж до того, чи було повернення Савченко свого роду обміном на помилування російських ГРУшників президентом, Петренко відповів відкрито: «До російських ГРУшників був застосований механізм помилування президентом як таких, що отримали вироки на території України. І аналогічний механізм був застосований іншою стороною до Надії. Та в таких делікатних ситуаціях, коли йдеться про повернення наших громадян-політв’язнів, юридичний механізм завжди є предметом кінцевої дипломатичної домовленості.»
Однак справа українських політичних в’язнів у РФ не обмежується лише Надією Савченко, зазначив міністр. На даний момент у Росії все ще знаходиться багато безневинно засуджених громадян України. Серед них Станіслав Клих, Микола Карпюк, Олег Сенцов, Геннадій Афанасьєв, Юрій Солошенко, Олександр Кольченко.
Міністр юстиції акцентував, що українська влада у кількох напрямках працює над їхнім поверненням на Батьківщину: «У цих справах ми рухаємося паралельно і в юридичному напрямку – Мін'юст подає запити щодо повернення їх на територію України, і в політичному – ведуться дипломатичні перемовини. За яким механізмом людина повернеться – питання другорядне.»