МЗС висловило протест Росії через збільшення терміну ув’язнення Зейтуллаєву

Руслан Зейтуллаєв

МЗС вимагає від російської сторони «негайно припинити переслідування мирних громадян України»

Міністерство закордонних справ України висловило рішучий протест у зв’язку з рішенням Верховного суду РФ збільшити до 15 років термін ув’язнення громадянина України Руслана Зейтуллаєва.

Відповідне повідомлення розміщене на сайті МЗС.

«Влаштоване російською стороною судилище над Русланом Зейтуллаєвим є яскравим прикладом застосування окупаційною владою репресій проти кримськотатарського народу та порушення основоположних прав людини і свобод», - йдеться у заяві відомства.

Міністерство закордонних справ України вимагає від російської сторони негайно припинити переслідування мирних громадян України, а також виконувати наказ Міжнародного суду ООН стосовно припинення протиправних дій щодо представників кримськотатарського народу.

«Закликаємо світове співтовариство засудити антигуманну і протиправну діяльність судових органів Російської Федерації та посилити політико-дипломатичний тиск на державу-агресора з метою звільнення всіх громадян України, які незаконно утримуються в Росії та на території тимчасово окупованої Автономної Республіки Крим», - резюмували в МЗС.

Нагадаємо,  у четвер Верховний суд Росії суд розглянув апеляцію громадянина України Руслана Зейтуллаєва і залишив його за ґратами, збільшивши термін ув'язнення із 12 років до 15.

Наприкінці квітня Північно-Кавказький окружний військовий суд засудив до 12 років колонії суворого режиму кримського татарина Руслана Зейтуллаєва, обвинуваченого в організації в окупованому Криму осередку «Хізб ут-Тахрір».

Раніше Зейтуллаєв 23 дні голодував на знак протесту проти кримінальної справи.

У  травні Зейтуллаєв знову оголосив голодування у СІЗО російського Ростова-на-Дону.

26 травня він припинив своє друге голодування через бажання тримати піст у священний для мусульман місяць Рамадан.