На Хмельниччині будівельники руйнують архітектурну пам’ятку. Директор закладу каже, що все законно

Будинку дитячої творчості, який реконструюють, має пам’яткоохоронний статус

У Хмельницькому районі, в смт Нова Ушиця, триває незаконна реконструкція будинку дитячої творчості. Завідуючий відділу охорони пам’яток історії та культури при управлінні культури, національностей і релігії облдержадміністрації Сергій Шпаковський заявляє, що ці будівельні роботи є незаконними. За його словами, цей об’єкт є пам’яткою історії місцевого значення і рішенням виконкому Хмельницької облради від 11 березня 1972 року №66 йому присвоєно пам’яткоохоронний статус, пише «Незалежний громадський портал».

Крім того, будинок дитячої творчості належить до переліку щойно виявлених об’єктів культурної спадщини за видом «архітектура» – народний будинок початку XX століття.

До того ж директор вказаного закладу Надія Моспан в 2011 році підписала охоронний договір, в якому чітко прописано, що будь-які ремонтно-реставраційні роботи, проводяться тільки після письмового дозволу органу культурної спадщини. «Управління культури ОДА не видавало будь-яких дозволів на здійснення робіт на цьому об’єкті», – зазначив Шпаковський.

Сама ж Моспан на запитання, чи цей будинок внесено до реєстру пам’яток архітектури, сказала, що ні. Вона переконує: роботи виконуються відповідно до проведеного тендера. «Ще влітку об’єднана Новоушицька територіальна громада одержала фінансування з державного бюджету на реконструкцію будинку дитячої творчості. Виконання підряду затягнулося через оголошення і проведення тендерних процедур. Наразі є переможець, який до кінця року має замінити систему опалення, перекрити дах і здійснити внутрішні ремонтні роботи нашого закладу. Для цього виділено 4,2 млн грн», – зауважила вона.

Як повідомлялось, у центрі столиці знесли будинок-пам’ятку через будівництво новобудови.