НАБУ одержало доступ до е-декларацій голови Запорізької ОДА Бриля, «бо є реальна загроза знищення документів»

Голова Запорізької облдержадміністрації Костянтин Бриль

Антикорупційний орган підозрює чиновника в декларуванні недостовірної інформації

Національне  антикорупційного бюро України отримало тимчасовий доступ до речей і документів, які перебувають у володінні Національного агентства з питань запобігання корупції (НАЗК), а саме копій електронних декларацій голови Запорізької облдержадміністрації Костянтина Бриля.

Про це повідомляє «Главком» з посиланням на ухвалу Солом`янського районного суду Києва від 22 червня.

Зокрема, детективи НАБУ досліджуватимуть щорічні електронні декларації високопосадовця за 2016 і 2017 роки, у тому числі виправлені. Також аналізуватимуться суттєві зміни в майновому стані, які вносилися декларантом протягом вказаного періоду.

Окремо НАБУ просило слідчого суддю проводити розгляд клопотання без представника НАЗК, «оскільки наявні достатні підстави вважати, що існує реальна загроза зміни або знищення документів».

Крім цього, досудове розслідування з’ясувало, що протягом 25 вересня 2015 року- 22 квітня 2016 року Бриль, перебуваючи на посаді першого заступника голови Запорізької ОДА, не подав до Єдиного державного реєстру декларацій осіб, уповноважених на виконання функцій держави або місцевого самоврядування щорічну декларацію за 2015 рік.

Разом з тим, за версією НАБУ, в оприлюднених е-деклараціях за 2016 і 2017 роки Костянтин Бриль не вказав п'ять елітних автомобілів, якими він користується, а також два елінги в Алушті, однокімнатну квартиру площею 32,9 кв. м під Києвом, гараж, машиномісце в паркінгу, записані на дружину Майю. За цими фактами правоохоронці відкрили кримінальне провадження за ст. 366-1 КК України («Декларування недостовірної інформації»).

Як повідомляв «Главком», у липні минулого року донька голови Запорізької області Костянтина Бриля Христина продала нерухомого майна майже на 4 млн грн. Покупцем вказаний Говядін Олександр Васильович. Серед відомих людей, які також мають таке ім'я - колишній виконувач обов'язків генерального директора ПАТ «Карлсберг Україна».

Раніше голова Запорізької ОДА відмовився оприлюднювати декларацію - мовляв, так йому наказала Служба безпеки України, чинним офіцером якої він був. Згодом Бриль заявив, що подав у відставку з СБУ за власним бажанням, а 23 травня НАЗК оприлюднило його декларацію за 2016 рік.

На початку квітня 2017 року журналісти-розслідувачі виявили, що діти голови Запорізької облдержадміністрації відпочивають у найпрестижніших курортах США та Швейцарії, ціни на які набагато вищі від офіційних доходів батька-чиновника. Зокрема, доньки Бриля Христина і Валерія відпочивали у п’ятизірковому готелі Annapourna, що в гірськолижному курорті Куршавель. Приблизна ціна такої подорожі складає 6500 євро.

В інстаграмі Христини Бриль також є фотографія з Маямі. Панорама на тлі вигляду з вікна п’ятизіркового готелю Ritz-Carlton, який розташований біля узбережжя Атлантичного океану. Приблизна ціна за тиждень проживання в цьому готелі – від $3,5 тис.