Нардеп просить силовиків перевірити причетність Шахтоуправління «Покровське» до фінансування «ДНР»

Юрій Береза переконаний, що кошти сепаратистам люб'язно надає Шахтоуправління «Покровське», розташоване в підконтрольному ЗСУ Красноармійську

Народний депутат, екс-командир батальйону «Дніпро» Юрій Береза подав депутатський запит до правоохоронних органів з вимогою перевірити можливу причетність Шахтоуправління «Покровське» до фінансування терористів «ДНР». Про це він повідомив у своєму блозі, пише Цензор.НЕТ.
«Не буду уточнювати, хто саме з місцевих поділився інформацією, тому що це дуже небезпечно. Але знайшов підтвердження цих даних і в ЗМІ. Отже, з великою долею ймовірності кошти сепаратистам люб'язно надає Шахтоуправління «Покровське», розташоване в підконтрольному ЗСУ Красноармійську. А ось головний офіс групи «Донецьксталь», до якої належить шахта, базується в окупованому Донецьку», – повідомив нардеп.
«Згідно з держреєстром, володіє шахтою бізнесмен з Кіпру Дінос Паспалідес, «чесне» ім'я якого, до речі, фігурує в скандальних Панамських документах. Але, очевидно, не всі шахтарські гроші ховаються в офшорах. Частина з них все ж доходить до України. Точніше долітає. У вигляді снарядів», – зазначив Береза.
«Групу «Донецьксталь» контролює людина з оточення Януковича – російський олігарх Віктор Нусенкіс. У січні 2015 року слідчі СБУ в Запорізькій області запідозрили його у фінансуванні терористичної «ДНР». Було порушено кримінальне провадження №22015080000000007 за ч. 2 ст. 258-5 КК України за фактом фінансування тероризму за попередньою змовою групою невстановлених посадових осіб холдингу компаній групи «Донецьксталь», в яку входять ПрАТ «Шахтоуправління «Покровське», ПАТ «Макіївкокс», ПАТ «Ясинівський коксохімічний завод» та інші філії. На деяке майно було накладено арешт, про що свідчить постанова Апеляційного суду Запорізької області», – наголосив нардеп.
У суді було встановлено, що окремими посадовими особами зазначених підприємств та іншими невстановленими особами з метою фінансового та матеріального забезпечення терористичної організації «Донецька народна республіка» через Бердянський морський торговельний порт (Запорізька область) переміщено за межі України з наступною реалізацією близько 37 000 тонн коксохімічної продукції (кокс ливарний, коксовий горішок) на суму 100 млн грн.
«Схема цинічна і нахабна. Але яким же було моє здивування, коли я дізнався, що кричущу справу все ж зам'яли ще у вересні 2015-го. Чому, хто і на якій підставі? Хочу запитати у генпрокурора Юрія Луценка та голови СБУ Грицака. Вимагаю перевірити наведені факти, а також можливу причетність ШУ «Покровське» до фінансування терористів. Зокрема, посадових осіб підприємства президента ПрАТ Байсарова Леоніда Володимировича, директора Головка Юрія Івановича та головного інженера Янжула Олексія Сергійовича», – резюмував Береза.