НКРЕКП вимагає, що американська Holtec знизила вартість будівництва ядерного могильника

НКРЕКП та «Енергоатом» поки не дійшли згоди щодо вартості будівництва сховища для відпрацьованого ядерного палива в Україні

Дмитро Вовк, глава Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг заявив в інтерв’ю «Главкому», що у його відомства є питання щодо вартості проекту централізованого сховища для відпрацьованого ядерного палива для трьох українських АЕС, який має бути здійснена за технологією американської компанії Holtec.

«Ми провели детальний аналіз – детально постатейно порівняли з іншими проектами в Європі, які реалізовувала компанія  Holtec за такою ж технологією. Зробили висновок, що там є можливість оптимізувати вартість проекту. Але позиції одного Регулятора замало: якщо буде спільна позиція і міністра, і прем’єра, і, можливо, навіть президента України, тоді можна буде зменшити вартість проекту», - зазначив Дмитро Вовк.

Нагадаємо, нещодавно НКРЕКП збільшила інвестиційну програму НАЕК «Енергоатом» на 2016 рік на 33,3% - з майже 4 млрд грн до 5,2 млрд (без ПДВ), а тариф – з 41,9 коп до 45,42 коп за кВт-год (без ПДВ). Але, як і раніше, там не враховані кошти на спорудження централізованого сховища для відпрацьованого ядерного палива (ЦСВЯП) за технологією американської Holtec.

Голова Нацкомісії повідомив, яким чином планується випрацювати єдину позицію в цьому питанні.

«Минулого разу, коли приїхав Сінг (Кріс Сінг, президент Holtec International – «Главком»), тоді ми вже були близькі до того, щоб переконати про необхідність зробити знижку вартості проекту. Але він пішов до прем’єр-міністра Яценюка, якому легше було сказати «ми вас любимо, ви ж – Америка», замість того, щоб пройтися по цифрам.  А от зараз він вже приїхав, зустрівся з міністром, відбулася детальна предметна розмова. Але ж міністр, як ви розумієте, ще не повністю в темі. А от нас Кріс Сінг  зараз уникає», - додав Вовк.

Він зазначив, що українська сторона порахувала всі компоненти – це решітка, дві оболонки, потім бетон. Всі ці проекти компанія Holtec робила в США. «До речі, в штатах є окремий вид діяльності, який сертифікується ядерним Регулятором - діяльність зі зберігання відпрацьованого ядерного палива.  Там є карта сховищ, розміщених по всім штатам – вони різні за обсягами. Є інформація про вартість кожного сховища, про їхню ємність тощо», - зазначив Вовк.

Голова Нацкомісії підкреслив, що можна перерахувати, скільки коштуватиме зберігання однієї тонни відпрацьованого ядерного палива за будь-якими параметрами, щоб порівняти з українським проектом. «Але якщо не буде спільної позиції щодо вартості цього проекту, то  у них (у «Енергоатома» - «Главком») працюватиме аргумент: ми втрачаємо кошти від того, що проект гальмується, ми змушені вивозити в Росію відпрацьоване ядерне паливо АЕС, тому давайте за яких-завгодно обставин будувати це сховище», - зазначив голова НКРЕКП.

«Президент «Енергоатому» Юрій Недашковський згоден з тією вартістю, яка пропонується.  Його все влаштовує.  А я, виглядає так, в деструктивній позиції», - резюмував чиновник.

Першу частину інтерв’ю з Дмитром Вовком читайте тут