ОБСЄ констатує зростання насильства проти журналістів

Сьогодні понад 170 журналістів знаходяться під вартою по всьому регіону ОБСЄ

Організація з безпеки і співробітництва у Європі наголошує на зростанні насильства проти журналістів.

Про це заявив представник ОБСЄ з питань ЗМІ Арлем Дезір.

«Насильство і погрози щодо журналістів знаходяться на підйомі у багатьох частинах регіону ОБСЄ. У багатьох відношеннях свобода ЗМІ зараз знаходиться під більшою загрозою, ніж будь-коли з моменту створення Офісу», - підкреслив представник ОБСЄ.

«Свобода ЗМІ й безпека не повинні знаходитися в опозиції в ОБСЄ. Сьогодні понад 170 журналістів знаходяться під вартою по всьому регіону ОБСЄ, хоча зосереджені у кількох країнах. Ми невпинно закликаємо до їхнього звільнення», - також наголосили в організації. 

Дезір вступив на посаду 19 липня 2017 року і відтоді в Офіс надійшло 109 повідомлень про випадки порушення свободи ЗМІ у 31 з 57 держав-учасниць ОБСЄ. Переважна їх більшість стосувалася безпеки журналістів.

Нагадаємо, слідчий відділ Солом’янського управління поліції Головного управління Національної поліції в Києві розпочав розслідування за фактом нападу на знімальну групу «Радіо Свобода» в аеропорту «Київ». 

Як повідомлялося, напередодні в аеропорту «Київ» біля VIP-терміналу стався напад на журналістів програми «Схеми» (проект «Радіо Свобода»).

Знімальна група у складі журналістів Михайла Ткача та Ярослава Бондаренка і оператора Кирила Лазаревича чекала на приліт із Росії Віктора Медведчука. Проте їм завадили: журналістів штовхали, били, відбирали камеру. Вони впевнені, що напад вчинили охоронці Медведчука.