Папа Франциск зажадав від Братів Милосердя припинити робити евтаназію

У травні члени чернечої общини оголосили про можливість евтаназії в 15 психіатричних лікарнях в Бельгії

Папа Франциск звернувся до католицької чернечої конгрегації Братів Милосердя, що піклується про хворих та інвалідів, з вимогою припинити послугу евтаназії в психіатричних клініках, які знаходяться у віданні цієї конгрегації. Про це повідомляє «Радіо Ватикану».

У травні місяці члени цієї чернечої общини Папського права, заснованої бельгійським священиком в 1899 році, оголосили про можливість евтаназії в 15 психіатричних лікарнях в Бельгії, що належать конгрегації.

Бельгія і Нідерланди - це єдині країни, де лікарі уповноважені сприяти смерті людей з ментальними розладами на їхнє прохання. Одним з критеріїв доступу до евтаназії є стан «нестерпного страждання» і висновок трьох лікарів, в тому числі психіатра.

Настоятель бельгійської громади Братів Милосердя Раф де Ріці в особливому комюніке уточнив, що евтаназія проводиться тільки при відсутності будь-якої розумної альтернативи, і кожна заявка буде розглядатися «з максимальною розважливістю». «Ми поважаємо свободу лікарів практикувати або не практикувати евтаназію», - пише настоятель, пояснюючи, що ця свобода «гарантована законом».

Центральний офіс конгрегації Братів Милосердя знаходиться в Римі. У травні головний настоятель Рене Стокман виступив із заявою, що засуджує евтаназію, оскільки вона йде врозріз з основними принципами церковного учительства. «Вперше християнська організація стверджує, що евтаназія є звичайною медичною практикою, що відповідає терапевтичній свободі лікаря», - пише брат Рене, відзначаючи, що мова йде про справжній скандал. Стокман визнає, що орден піддавався значному тиску з боку суспільства, але це, переконаний він, не повинно було стати причиною для поступок. Настоятель додав, що «секуляризація руйнує конгрегацію в Бельгії».

Нагадаємо, папа Франциск закликав до миру під час українського паломництва до Ватикану.