Парубій розкрив деталі зміни формату АТО

Андрій Парубій

Парубій запевнив, що реінтеграція Донбасу не стане загрозою для демократії

Законопроект про відновлення суверенітету України над тимчасово окупованими територіями Донецької і Луганської областей і зміні формату антитерористичної операції дозволить використовувати будь-які військові підрозділи без обмеження демократичних процедур.

Про це спікер Верховної Ради Андрій Парубій сказав в ефірі програми «Свобода слова» на телеканалі ICTV.

«Цей законопроект покликаний створити законодавчу базу, яка б дозволила використовувати всі силові підрозділи без обмеження демократичних процедур, наприклад, проведення виборів. В цьому законопроекті фактично описується компромісний варіант, навколо якого зможуть об'єднатися противники і опоненти воєнного стану», – сказав Парубій.

Він підтвердив, що концепція законопроекту передбачає визнання ОРДЛО окупованими територіями і необхідність створення оперативного штабу, який буде управляти не тільки силовими підрозділами, але і місцевими військово-цивільними адміністраціями.

Раніше повідомлялося, що Порошенко готує законопроект про реінтеграцію Донбасу

Як відомо, 14 червня президент України Петро Порошенко виступив проти скасування АТО. Він заявив: якщо не надати «військовим право адекватно діяти в умовах російської агресії, Україна буде беззахисною». 

Раніше секретар РНБО Олександр Турчинов заявив, що Україні потрібно завершити антитерористичну операцію і перейти до нового формату захисту країни від гібридної війни з Росією. «Це дуже серйозне питання, що вимагає обговорення в професійній експертному середовищі. Уточнений законопроект «Про відновлення державного суверенітету України над тимчасово окупованими територіями Донецької і Луганської областей» буде представлений президенту, після чого, сподіваюся, він оперативно буде внесений до Верховної Ради», - сказав він.

Детальніше читайте у статті «Главкома» «Загадка від Турчинова. Чим замінять АТО?»