Підтримавши законопроект «Про адвокатуру», депутати заберуть самі у себе право на захист, - Гвоздій

Заступник голови Національної асоціації адвокатів України (НААУ) Валентин Гвоздій

«Документ звужує професійні права адвокатів і позбавляє громадян конституційного права на юридичну допомогу та вільний вибір захисника», - вважає юрист

Законопроект «Про адвокатуру та адвокатську діяльність» №9055 передбачає наступ на права людини в Україні і несе ризик втрати ознак правової держави. Про це заявив в програмі «Політіка.Ua» на парламентському телеканалі «Рада» заступник голови Національної асоціації адвокатів України Валентин Гвоздій.

«Напередодні виборів пропонується відібрати у людей право на захист. Документ звужує професійні права адвокатів і позбавляє громадян конституційного права на юридичну допомогу та вільний вибір захисника», - сказав Валентин Гвоздій.

Юрист підтвердив тезу, що новели законопроекту безпосередньо спрямовані на ослаблення позиції захисту в резонансних або політичних справах. Зокрема, законопроект надає можливість слідчому чи судді залучити адвоката з системи БПД без узгодження з клієнтом, і такий адвокат буде працювати паралельно з обраною клієнтом командою адвокатів за договором.

«Цією нормою люди будуть позбавлені права на захист, але це право народні депутати заберуть і у себе. Якщо цей законопроект буде підтриманий депутатами, то він їм бумерангом повернеться», - сказав Валентин Гвоздій.

За словами заступника голови НААУ, поки що нардепи розуміють наслідки прийняття такого законопроекту і не готові підтримувати його у Верховній Раді.

Проект закону «Про адвокатуру та адвокатську діяльність» №9055 був внесений 6 вересня 2018 і визначений президентом України, як невідкладний. Спроба провести реформу адвокатуру викликала опір професійного співтовариства.

Як повідомлялося раніше, заступник голови Національної асоціації адвокатів України Валентин Гвоздій заявив, що автори законопроекту № 9055 підставили президента.

Також нагадаємо, експерти вважають, що законопроект №9055 передбачає фільтрацію адвокатського корпусу.