Автори законопроекту № 9055 підставили президента, – Гвоздій

Автори законопроекту № 9055 підставили президента, – Гвоздій
Заступник голови Національної асоціації адвокатів України (НААУ) Валентин Гвоздій

Прикінцеві положення містять норми несуміжні з дотриманням прав людини, - вважає юрист

Заступник голови Національної асоціації адвокатів України (НААУ) Валентин Гвоздій різко розкритикував авторів законопроекту № 9055 «Про адвокатуру та адвокатську діяльність». Про це він заявив в ефірі телеканалу ZIK.

«Досить дивно відбувається просування цього законопроекту. Взагалі, увесь процес його розробки до надходження в парламент був утаємничений», - наголосив Гвоздій. За його словами, НААУ була повністю усунута від процесу, хоча неодноразово зверталась до Адміністрації президента України із проханням включити її до складу відповідної робочої групи.

Щодо самого законопроекту № 9055, то Гвоздій звернув увагу на прикінцеві положення, що містять норми несуміжні з дотриманням прав людини. Наприклад, у законопроекті передбачено, що слідчий зможе здійснювати слідчі дії без присутності адвоката. Крім цього громадяни будуть позбавлені права вибору адвоката - його призначатиме слідчий. Положення законопроекту, на думку Гвоздія, містить норми, що призведуть до суттєвого звуження адвокатської незалежності, а судді будуть наділені правом штрафувати невгодних правників за «завзятість» у судовому процесі.

Гвоздій переконаний, що автори законопроекту підставляють президента, намагаючись реалізувати в Україні турецький сценарій зі встановлення контролю над адвокатурою. «У цій країні було практично знищено адвокатуру як незалежну інституцію після ухвалення закону про її розподіл на регіональний та національний рівні. Після цього Національна асоціація адвокатів втратила зв’язок з місцевими осередками, що призвело до встановлення контролю турецького мін’юсту над адвокатурою. Це спричинило знищення адвокатського самоврядування та суттєвого звуження прав адвокатів, а відповідно, й прав людини», - зауважив правник.

Гвоздій також звернув увагу на те, що законопроект № 9055 намагаються ухвалити в рамках судової реформи, хоча сама вона вже стала об’єктом критики громадян України. На підтвердження своїх слів він навів дані соціологічних досліджень, проведених на замовлення Міжнародного республіканського інституту (США), згідно яких українці вважають судову реформу проваленою, адже не відчувають її результатів.

Як повідомлялося, голова правління громадської організації (ГО) «За демократію через право» Марина Ставнійчук заявила, що законопроект № 9055 передбачає фільтрацію адвокатського корпусу.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: