Питання проблемних кредитів «Укрсоцбанку» буде вирішене за три роки

Генеральний менеджер банку вважає, що причиною низької якості кредитного портфеля Укрсоцбанку стало поєднання декількох чинників

«Укрсоцбанк» вирішить ситуацію з низькою якістю кредитного портфеля протягом трьох років. Про це в інтерв'ю LIGA.net заявив Іван Світек, генеральний менеджер банку.

«Ситуація (з якістю кредитного портфеля - ред.) поліпшується, причому з випередженням графіка. Після операції (з купівлі «Альфа-Груп» Укрсоцбанку - ред.) ми планували закрити питання по проблемних кредитах за п'ять років, але поточні темпи дають нам надію вирішити проблему за три роки », - розповів він в інтерв'ю Liga.net.

За словами банкіра, це стало можливим після впровадження в «Укрсоцбанку» експертизи «Альфа-Банку Україна» по роботі з клієнтами зі стягнення проблемної заборгованості.

«Ми пропонуємо клієнтам або добровільно продати заставу, або викупити у нас його за погодженою з банком ціною. В результаті кількість добровільних врегулювань виросло в п'ять разів: якщо раніше було 30-35 врегулювань в місяць, то зараз ця цифра зросла до 200. Ще стільки ж щомісяця врегулюється в примусовому порядку», - заявив генеральний менеджер.

Іван Світек вважає, що причиною низької якості кредитного портфеля «Укрсоцбанку» стало поєднання декількох чинників.

«Укрсоцбанк зразка 2007 року був найбільшим банком з іпотечного та автокредитування. Кредитування тоді було в основному у валюті. Тобто питання, в тому числі, і до менеджменту щодо оцінки ризиків падіння цін на нерухомість і девальвації. Є питання щодо якості роботи з проблемним портфелем. Але ми вважаємо за краще не шукати винних, а працювати», - зазначив топ-менеджер двох банків.

Також банкір зазначив, що якість кредитного портфеля «Альфа-Банку Україна» вища, ніж в «Укрсоцбанку».

«В Альфа-Банку Україна в цілому інша ситуація, у порівнянні з Укрсоцбанком - угоди більш структуровані, і кредити гасяться набагато краще», - пояснив Іван Світек.

Крім того, топ-менеджер двох банків зазначив, що не планує скорочувати або збільшувати мережу відділень.

«У двох наших банків зараз 340 відділень, при цьому вони працюють в середньому вдвічі ефективніше, ніж мережі інших банків. Так, за підсумками першого півріччя у нас було всього 3,5% точок продажів від загальної кількості по банківській системі, але на них припадало 7,4% коштів фізосіб, а за строковими депозитами частка була ще більше - 8,1%. Так що в розширенні мережі ми поки сенсу не бачимо, хіба що точково, де буде така потреба», - сказав банкір в інтерв'ю.

«Альфа-Банк Україна» і «Укрсоцбанк» - універсальні банки з приватним міжнародним капіталом, які входять до складу міжнародної банківської групи ABH Holdings S.A.