Політтехнолог пояснив, чому орієнтуватись на останні політичні рейтинги – це безглуздя

Дані соціологічних служб кардинально різняться

В останніх політичних рейтингах у переможців близько 10% підтримки, а претендувати на перемогу можна лише, коли є 30-40%, впевнений політтехнолог Сергій Гайдай. Про це він зазначив в інтерв’ю «Главкому».

Минулого тижня відразу декілька соціологічних служб опублікували рейтинги електоральної підтримки партій та потенційних кандидатів в президенти. Увагу спостерігачів привернула дуже велика різниця в оприлюднених результатах. Хоча дослідження проводились в один і той же час і охоплювали приблизно однакову кількість респондентів.

Центр Разумкова вказує на те, що в разі президентських виборів чинний глава держави Петро Порошенко здобув би 14% підтримки серед тих, хто має право взяти участь у виборах, Юлія Тимошенко - 8,4%, Анатолій Гриценко – 7,2%, Юрій Бойко – 6,8%, Святослав Вакарчук – 6,6%.

Центр соціальних досліджень «Софія» прогнозує перемогу у першому турі Юлії Тимошенко з результатом 12,98% голосів, Петро Порошенко набрав би 10% голосів і опинився на другому місці. Рівень підтримки інших кандидатів менший 10%.

Компанія «Социс» на перше місце президентського рейтингу ставить Петра Порошенка (16,9%), а друге віддає Святославу Вакарчуку (14,8%), лише третє – Юлії Тимошенко (13,5%).

Гайдай також згадує дослідження не дуже відомої компанії Active Group, яка на третє місце президентського рейтингу підняла лідера партії «За життя» Вадима Рабіновича.

«У нас таке політичне життя, що завтра настрій однієї і тієї ж людини може кардинально змінитися. Тому серйозно думати, що соціологія дасть вам стабільний результат і покаже результати виборів, які плануються тільки через два роки (мова іде про президентські вибори) – це безглуздо», — резюмує Гайдай.

Повну версію інтерв'ю з Сергієм Гайдаєм читайте тут: Політтехнолог Сергій Гайдай: В останніх рейтингах у лідерів близько 10%. А на перемогу претендувати можна лише з 30-40%