Порошенко пропонує відбирати український паспорт у чиновників з подвійним громадянством

Подвійне громадянство

Порошенко подав до Верховної Ради невідкладний законопроект, який стосується вирішення питань із подвійним громадянством

Президент України Петро Порошенко подав на розгляд Верховної Ради законопроект щодо позбавлення українського громадянства тих високопосадовців, які добровільно отримали громадянство іншої держави. Про це в кулуарах парламенту заявив представник президента у Верховній Раді Артур Герасимов, повідомляє Еспресо.TV.

Герасимов зазначив, що 13 березня Порошенком до Ради було подано і визначено як невідкладний законопроект, який стосується вирішення питань з подвійним громадянством.

«Президент України вважає, що сьогодні це питання має бути чітко врегульовано і ситуації, які стаються з тим, що чиновники, особливо вищої ланки, кажуть, що у них два, три і більше закордонних паспортів, є неприпустимими», – наголосив представник Порошенка в Раді.

Він пояснив, що цим законом буде встановлено, що та особа, яка добровільно отримала іноземне громадянство іншої держави, вважатиметься такою, що підпадає під дію вимоги про припинення українського громадянства. Також у законопроекті уточнюються підстави для втрати громадянства України.

«Наприклад, такою підставою буде тепер вважатися, якщо людина набула добровільно громадянство іноземної країни, не здала закордонний паспорт чи при набутті громадянства України вона також у певний проміжок часу не здала паспорт іншої держави», – пояснив Герасимов. 

Він додав, що це стосуватиметься лише тих високопосадовців, які добровільно отримали громадянство іншої держави, тобто законопроект не стосується громадян у Криму.  

Нагадаємо, сторона обвинувачення заявила у суді про те, що усунутий з посади голова Державної фіскальної служби Роман Насіров має громадянство Великої Британії та Угорщини.

Раніше в прес-центрі Главкома адвокат Ольга Поєдинок заявила, що врегулювати питання наявності паспортів інших іноземних держав неможливо.

«Можна понаписувати і прийняти будь-які закони. Але механізму втілення як відслідковувати хто має інше громадянство, а хто ні, практично неможливо. Бо одна держава відповість на запит України, як от у випадку з Насіровим Велика Британія надала інформацію, а інша держава, наприклад, Росія, може проігнорувати запит держави України», - зазначила Поєдинок.

Читайте також статтю «Главкома» «Справа Насірова. Як у Києві руйнують план американців»