СБУ викрила провайдерів на маршрутизації трафіку до окупованих територій

Маршрутизація трафіку до окупованих територій

Співробітники СБУ задокументували протиправну діяльність національних провайдерів, які здійснювали маршрутизацію інтернет-трафіку на непідконтрольні Україні території

Співробітники Служби безпеки України викрили низку телекомунікаційних провайдерів на незаконній маршрутизації інтернет-трафіку до самопроголошених «ДНР», «ЛНР», тимчасово анексованого Криму та невизнаного Придністров’я. Про це повідомляє прес-центр СБУ.

«Оперативники спецслужби встановили, що керівники та менеджмент провайдерів, усвідомлюючи суспільну небезпечність та відвертий антидержавний характер своїх дій, забезпечували транзит трафіку, зокрема на непідконтрольні Україні території Донбасу», - йдеться в повідомленні.

«Зважаючи на той факт, що російські спецслужби активно використовують Інтернет для проведення спеціальних інформаційних операцій проти нашої держави, в тому числі з використанням своїх «маріонеток» в ОРДЛО, такі дії посадових осіб українських компаній завдають великої шкоди національній безпеці України», - підкреслюють у СБУ.

Співробітники СБУ задокументували протиправну діяльність національних провайдерів, які здійснювали маршрутизацію інтернет-трафіку на непідконтрольні Україні території, чим фактично обслуговували антиукраїнські інформаційні операції російських спецслужб та контрольованих ними терористичних організацій «ДНР» і «ЛНР», повідомляють у Службі безпеки.

У СБУ пояснюють, що технологічно транзит трафіку відбувався через підключення каналів зв’язку з РФ до мереж вітчизняних телекомунікаційних вузлів з подальшим направленням його до донецького провайдера, який обслуговував антиукраїнські інформаційні веб-ресурси ‒ «глави» та «ради міністрів» псевдоутворень «ДНР/ЛНР». 

Повідомляється, що під час проведення санкціонованих обшуків у приміщеннях провайдерів у Києві та області, Дніпрі, Одесі і Харкові правоохоронці вилучили кінцеве комп’ютерне обладнання та документальні матеріали, які підтверджують здійснення протиправної діяльності.

Відкрито кримінальне провадження за ст. 111 та ст. 258-3 Кримінального кодексу України.
Тривають невідкладні слідчі дії.

Нагадаємо, співробітники Служби безпеки України з ранку проводили обшуки в офісі одного з найбільших магістральних телеком-операторів Євротранстелеком. Сьогодні з обшуками приходили і в інші компанії телеком-галузі. Йдеться про магістральних провайдерів і операторів інтернету.