Що насправді сказав Столтенберг про можливість приєднання України до НАТО

Не справа Росії вказувати, чи брати Україну до НАТО, натякнув Генсек Альянс

Генеральный секретар НАТО Йенс Столтенберг під час публічної лекції у бібліотеці Варшавського університету заявив, що вирішувати, чи ставати членом НАТО, може тільки Україна та 28 країн-членів Альянсу.

«Ніхто більше не має права втручатися чи лізти із заборонами. І це принципово важливо: що кожна нація – у тому числі й Україна – має суверенне право самостійно вирішувати, яким чином убезпечити себе», - підкреслив він.

Столтенберг зазначив, що Україна зараз знаходиться у процесі реформування своїх інституцій, боротьби з корупцією у владі. Після втілення у життя цих реформи, країна зможе подати заявку на вступ до НАТО.

«Ця заявка буде розглянута на таких самих умовах, як ми розглядаємо заявки інших країн на вступ до Північноатлантичного Альянсу», - запевнив Генсек НАТО.

Столтенберг додав, що найголовніше зараз – це підтримати Україну у питанні збереження її територіальної цілісності та суверенітету.

«НАТО надає Україні підтримку, у тому числі – політичну. Це питання буде одним з ключових на нашому саміті в Варшаві, оскільки у нас будуть зустрічі з українською комісією та з Порошенком, присвячені тому, як НАТО може посилити цю допомогу», - запевнив він.