Школяр з Закарпаття позмагається на Genius Olympiad у США

Міжнародний конкурс наукових та мистецьких проектів GENIUS Olympiad 2018 відбудеться у червні

Школяр із Хустщини Валентин Фречка позмагається на міжнародному конкурсі наукових та мистецьких проектів GENIUS Olympiad 2018, який відбудеться у червні у місті Освего, штат Нью-Йорк, США.

Учень Сокирницької ЗОШ І-ІІІ ст. Фречка разом зі своїм науковим керівником дослідницької роботи Сабадош О.О., яка одночасно є його вчителем біології цього року досягли найвищого рівня.

У лютому 2018 року на Всеукраїнському науково-технічному конкурсі «Intel-Еко Україна 2018» він представив свій проект у галузі екологічної інженерії під назвою «Інноваційна технологія виготовлення паперу із опалого листя».

Хлопець розглянув можливості отримання целюлози з опалого листя шляхом його переробки за допомогою технології лужного варіння. У результаті виготовив папір без використання синтетичних наповнювачів. Школяр визначив фізико-механічні показники якості зразків паперу, отриманих під час експериментів, і визначив: одержані дані близькі до параметрів традиційного паперу. Результати засвідчили фізико-механічні показники, які відповідають стандартам, що передбачає подальше широке використання цієї продукції.

Наразі Валентин у процесі створення макету фабрики з виготовлення паперу за допомогою запропонованого методу. Варто зауважити: саме виробництво паперу за цією технологією є повністю безвідходним. Технологічна схема коротша за традиційний метод виготовлення паперу, а це ‒ набагато дешевше, економніше і вигідніше, адже листя є відновлюваною сировиною із достатнім запасом. Собівартість одного поліграфічного листка на сьогодні становить приблизно 1,50 грн. Пропозиція школяра є дешевшою − собівартість аркушу становитиме від 15 до 50 копійок.

Міжнародний конкурс науки та інженерії (ISEF) був створений у 1950 році для представлення учнівських робіт. Цей захід здобував з роками все більшої і більшої популярності і виходів на нові рівні. Сьогодні, маючи міжнародний статус, він користується величезним авторитетом у наукових колах усього світу. Конкурс охоплює величезну сферу сучасної науки – 18 категорій, що включають математичні, природничі та прикладні науки. Проекти представляються учнями 9-12 класів закладів освіти.

У кожній категорії визначається перше, друге, третє та четверте призові місця, які отримують премії $3,000, $1,500, $1,000 та $500 відповідно. Додатково на нагороди виділяється ще 2,5 мільйони доларів для грантів на навчання, літні школи, наукові подорожі, а також лабораторне устаткування від багатьох установ – спонсорів. Троє найкращих отримують найвищу нагороду – $50,000 на навчання у провідних університетах США.

Україна вперше виступила повноправною країною-учасницею Intel ISEF з 2004 р., після афіліації національного конкурсу під назвою «Intel Еко-Україна».