Штайнмаєр побоюється «рецидиву конфронтації» між Заходом та Москвою

Глава МЗС Німеччини застеріг партнерів по НАТО від «зайвих загострень» ситуації

Міністр закордонних справ Німеччини Франк-Вальтер Штайнмаєр застеріг від повернення до старих часів у відносинах між Заходом та Росією. «Нашою спільною метою має бути те, щоб після двох з половиною тяжких років знову досягнути більшої безпеки - для всіх у Європі. Ми не маємо права допустити рецидиву нової-старої конфронтації», - заявив він в інтерв'ю німецькій медіагрупі Funke.
Заходи взаємної підстраховки НАТО в Східній Європі та готовність до діалогу між Заходом та Москвою – «дві сторони однієї й тієї самої медалі», вважає Штайнмаєр. «Одне неможливе без іншого, але й інше без першого не має жодного сенсу», - сказав міністр. Водночас він застеріг партнерів Берліна у Північноатлантичному альянсі від «зайвих загострень» ситуації, які можуть мати наслідком «хибне сприйняття» кроків НАТО. В такому разі результатом може стати «не посилення, а послаблення безпеки для Європи», зазначив Штайнмаєр.
Як відомо, глава німецького МЗС нещодавно потрапив під шквал критики з боку партнерів соціал-демократів, до яких він належить, по правлячій коаліції в Бундестазі через його заяви щодо Росії. Зокрема Штайнмаєр закинув НАТО «брязкання зброєю» та закликав не загострювати напруження у відносинах із Москвою.
Після цього міністр фінансів ФРН Вольфґанґ Шойбле заявив, що слова Штайнмаєра про «брязкання зброєю» - «не лише риторично хибний термін». Попри це Шойбле визнав необхідність для Німеччини обдумати, як «розрядити українську кризу та відносини з Росією».
Джерело: DW